kilka problemów

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1948
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Nie mogę wpaść na pomysł, kiedy błąd "Wybrany Przebieg >= Przebiegi.Count" może występować.
Czy to się samo pojawia, czy jest związane z jakimiś twoimi wcześniejszymi czynnościami?
Czy w tej sytuacji wyłączenie i włączenie "zablokowanego" autoprzejazdu "odblokowuje" go?
Czy jeżeli wyłaczysz ten "zablokowany" autoprzejazdy i ręcznie spróbujesz puścić pociąg po tej samej trasie, to ci się udaje?
kolejarz
Posty: 43
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Po wcześniejszych naszych ustaleniach, załączam 2 autoprzejazdy. ("krótki skład" i "długi skład") wyłącza się "długi skład"

Mam wrażenie, że w momencie długiego czekania na przejazd, przesunięcie "długiego składu" z bloku do bloku występuje to zawieszenie.
W oknie autoprzejazdów, w 1-wswzej zakładce, mamy okno UWAGI, tam widać jak przeskakują bloki z informacją, że blok zajęty, w momencie zawieszenia przestaje przeszukiwać blok.

Zazwyczaj, wyłączenie i włączenie ponownie uruchomi skład dalej, ale jak się raz zawiesiło, to po jakimś czasie znowu może przestać działać.

Czasami też widać, jak by program chciał przepchnąć skład do następnego bloku, widać to po SZARYM znaczku lokomotywy w następnym bloku, tak jak by nakładał blokadę na blok, ale już puszczenie składu nie idzie. Wtedy po wyłączeniu autoprzejazdu blok jest zablokowany z w/w ikonką lokomotywy i ręcznie nie przepchnę składu ponieważ blok jest zablokowany. Jedyny sposób by odblokować blok to ponowne załączenie autoprzejazdu.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1948
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

kolejarz pisze: 23 lut 2021, 18:12 w momencie zawieszenia przestaje przeszukiwać blok.
I to zawieszenie jest związane z pojawieniem się komunikatu w logu "Wybrany Przebieg >= Przebiegi.Count" ?
kolejarz
Posty: 43
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Tak, jak „skład długi” już stoi, pomimo możliwości przepchnięcia go dalej, brak jest przeszukiwania bloków, to pojawia się właśnie ten komunikat.

Ewentualnie w weekend stworze jeszcze inny autoprzeszczep i sprawdzę czy się tez zawiesi. Fakt, „skład krótki” ma zawsze kilka bloków wolnych, a „skład długi” zazwyczaj tylko jeden
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1948
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Wystawiłem wersję testową, w której zmieniłem jedną ze strategii działania. Zobacz, czy z twojego punktu widzenia coś się zmieniło?
kolejarz
Posty: 43
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Piotrze,
1-wsza połowa meczu za nami i nic się nie zatrzymało. Oby dwa auto-przejazdy działają.
Także z mojego punktu widzenia jest progres. „Skład długi” czekał dosyć długo na swoją kolej, ale w końcu dostał zielone światło.
Był też błąd rozjazdu, po naprawie skład pojechał dalej i zatrzymał się w końcowym bloku.
SUPER. DZIĘKUJE !!
kolejarz
Posty: 43
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Czy jest możliwość połączenia Gbb z Z21 po eth?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1948
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Nie, ten protokół nie jest przez GbbKolejka obsługiwany.
kolejarz
Posty: 43
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

A będziesz kiedyś dodawał?
Ewentualnie w jaki sposób połączyć Z21 z GBBKolejką?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1948
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Jak witać tutaj: https://www.gbbkolejka.pl/!forum/viewto ... 4166#p4166
Można przez interface XpressNet do niego się podłaczyć.... przez R-Bus.
ODPOWIEDZ