Semafor ustawienia

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Semafor ustawienia

Post autor: Wmac127 »

1. W momencie synchronizacji z systemem DCC po starcie programu wszystkie semafory na makiecie ustawiły mi się na DROGA WOLNA.
Zamykając program wcześniej semafory były w pozycji STOP
2. W jakim celu jest możliwość zaznaczenia opcji w ustawieniach semafora: dekoder odwrotnie ?
3. Kiedy używamy i w jakim celu funkcji SYNCHRONIZUJ STAN Z MAKIETĄ.
Nie zauważyłem aby po użyciu tej funkcji rozjazd czy semafor zmienił swoje położenia na stan zgodny z faktycznym.
Ustawienia semafora_1.png
5. Ponadto pojawia się oprócz numeru rozjazdu (zgodne z adresem ustawionym przeze mnie w dekoderze) opcja lub ADRES DEKODERA tu: 14 i numer wyjścia: 0
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1867
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor ustawienia

Post autor: gbbsoft »

ad2. To jest opcja drivera danego elementu DCC. Dostępna wszędzie, gdzie jest użyty, czy to w rozjazdach, czy to w semaforach. Akurat ta opcja raczej przydaje się w rozjazdach.

ad3. To było przydatne w niektórych systemach DCC, które nie pamiętały ustawień dekoderów po wyłączeniu prądu. Przeważnie ta opcja jest automatycznie uruchamiania po podłączeniu się z systemem DCC. W menu jest możliwość dodatkowego, ręcznego jej uruchomienia.

ad5. Do funkcjonalność drivera. Istnieją dwa sposoby numerowania wyjść podwójnych (!) dekoderów akcesoriów: albo wg numeracji wyjść rozjazdów albo wg adresów dekoderów i numeru par wyjść podwójnych (liczonych od 0). Stąd te dwie pozycje w driverze elementu DCC.

MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Semafor ustawienia

Post autor: MarcinM »

Czy jest możliwość ustawienia semafora przed blokiem (stacją) aby sygnalizował możliwość wjazdu do bloku (semafor wjazdowy)?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1867
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor ustawienia

Post autor: gbbsoft »

Semafor wjazdowy musi być w kolejnym bloku, bo inaczej lok się nie ma jak zatrzymać.
Blok to miejsce zatrzymania loka, nie koniecznie stacja (czyli peron na stacji).

Jeżeli postawisz semafor przed blokiem, to będzie on powtarzał sygnał semafora, który jest w bloku (semafory powtarzające).

MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Semafor ustawienia

Post autor: MarcinM »

Czy można prosić o wskazanie miejsca ustawienia semafora wjazdowego np. do bloku "Stacja A tor 1".
Czy ma on być przed rozjazdem Z12 czy za?
Próbuję z tymi semaforami wjazdowymi ale nie działa mi to jak powinno.
Załączniki
2.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1867
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor ustawienia

Post autor: gbbsoft »

Semafor wjazdowy jest w bloku 1.
Inaczej lok się nie ma jak zatrzymać, jak podasz na nim światło czerwone.

MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Semafor ustawienia

Post autor: MarcinM »

Czyli semafor wyjazdowy "blok 1" jest semaforem wjazdowym "Stacja A tor 1" ?
Rozumiem to tak: Przed Z12 stawiam sygnalizator z takimi samymi ustawieniami (kopia) jak semafor w dole bloku 1?
Tylko wtedy po wyjechaniu z bloku 1 sygnał zmieni się na S1 (Stój) zanim lokomotywa zdąrzy dojechać do tego skopiowanego sygnalizatora?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1867
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafor ustawienia

Post autor: gbbsoft »

Porządnie to powinno być tak:
- jest sobie stacja
- stacja ma perony. Tor przy każdym peronie to blok, na końcu bloku po obu stronach semafory
- jeżeli stacja ma mieć semafory wjazdowe, to stawiasz bloki (najczęściej półbloki) przed wjazdem do stacji i stawiasz jeden semafor w każdym z tych półbloków (od strony stacji). Wtedy lok ma szansę się zatrzymać przed wjazdem do stacji na tych właśnie blokach.

Czasami jest tak, że jest mało miejsca między stacjami. Więc wtedy można połączyć dwa półbloki w jeden "cały" blok z dwoma semaforami. Wtedy jeden semafor jest semaforem wjazdowym dla jednej stacji, a drugi dla drugiej.

A co do semaforów "powtarzających": stawia się je przed blokiem (z punktu widzenia jazdy loka), ale nie dalej niż pierwszy rozjazd. Czyli między semaforem powtarzającym a następującym za nim blokiem nie może być rozjazdu. Wtedy semafor w bloku i semafor powtarzający dostają do ustawienia sygnał dla tej samej wyliczonej prędkości (prędkości wyjazdowej z bloku)
Ale semafor "powtarzający" nie spowoduje zatrzymania przed nim loka (bo nie ma bloka), powinien tylko podpowiadać jaki sygnał lok zaraz zobaczy na "prawdziwym" semaforze.

Tu masz co taki semafor powtarzający powinien pokazywać: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sygnał_powtarzający
Zauważ, że nie ma na nim sygnału "Stop"....

MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Semafor ustawienia

Post autor: MarcinM »

Dziękuję za wytłumaczenie. Teraz to już ogarniam.

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Semafor ustawienia

Post autor: dccand »

Zauważyłem w tym wątku dobre spostrzeżenie. Semafory niekiedy po synchronizacji ustawiają się na sygnał: "wolna droga". Słabe to to jest, gdy odnosimy to do rzeczywistości. Jedynie na blokadzie samoczynnej sygnał zezwalający na jazdę jest "podstawowy". Normalnie semafory powinny być domyślnie na stój. Dobrze by było, że przy każdej awarii, synchronizacji itp jednak po zadziałaniu były na stój. Osobiście uważam, że mając dobrodziejstwo cyfrówki powinniśmy zbliżać naszą zabawę do rzeczywistości. No nie tak dosłownie bo wiele rzeczy na tym poziomie byłoby trudne do realizacji. ;)

ODPOWIEDZ