problem z wczytaniem planszy

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut »

Koledzy!
Przy próbie wczytania planszy pojawia się komunikat jak na foto.
Wczoraj plansza działała poprawnie i została zapisana przed zamknięciem.
Inne plansze działają, program łączy się z GenLI i S88.
Czy można planszę jakoś naprawić? Nie chodzi mi nawet o tę konkretną planszę ale o podobne problemy w przyszłości.
Załączniki
20180121_185651.jpg
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: gbbsoft »

Przyślij mi plik .plansza na gbbkolejka@gbbkolejka.pl

W katalogu gdzie nasz ten plik masz ostatnia dobra kopie z rozszerzeniem .bak. Usuń rozszerzenie .bak i będziesz miał poprzedni plik.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: gbbsoft »

Pliki .Bak tworzą się po każdym naciśnięciu zapisz.
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut »

Znowu pojawia się taki komunikat. Wykorzystanie pliku bak też nie jest możliwe.
prtscn.jpg
Plansza w załączeniu.
Załączniki
odzyskana1.plansza.bak
(710.58 KiB) Pobrany 232 razy
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut »

i jeszcze pierwotna plansza
Załączniki
odzyskana1.plansza
(710.58 KiB) Pobrany 209 razy
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut »

Mogę wczytać starszą planszę. Jeżeli zmodyfikuję ją (w przybliżeniu) do stanu planszy, która powodowała problemy i zapiszę pod nową nazwą pojawia się ten komunikat. Zmiany polegają na zmianie adresów, profilu, właściwości bloków. Nie zmieniam układu torowego, informacji zwrotnej.
Schemat nie jest skomplikowany (7 zwrotnic, 8 odcinków izolowanych 7 lokomotyw).
Jeżeli usterka się ma powtarzać zabawa traci sens. Gdzie robię błąd? Zastanawiające jest to, że błąd pojawiał się już przy znacznie mniej skomplikowanej planszy. Wszystko się unormowało nie wiem z jakiego powodu, aż do teraz.
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: problem z wczytaniem planszy

Post autor: Akronaut »

Dzięki Piotr.
Pomogło zainstalowanie ostatniej stabilnej wersji programu.
ODPOWIEDZ