GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: Wmac127 »

1.Jest w zakładce Plik: eksport/import pliku html.
W eksporcie jest plik plansza i lokomotywy, natomiast w imporcie są tylko lokomotywy.
Czy można po eksporcie pliku Plansza importować go jako Planszę 2, tak aby można było mieć otwartą Planszę 1 i 2.
Np, aby na planszy nr 2 był inny rozkład jazdy z innym zestawem lokomotyw.
Czy może jest jakaś inna droga aby to samo osiągnąć?

2. Czy te kwadraty można można by także ustawiać jako prostokąty? Wg mnie byłoby to przydatne dla współczesnych monitorów, które też są bardziej "prostokątne"
Ja mam np taką kartę graficzną, która umożliwia używanie programu na 2-3 monitorach, gdzie osobno mam planszę, rozkład jazdy, okno lokomotyw i zegar.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1812
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: gbbsoft »

ad1. Copy-Paste pliku .plansza pod inną nazwą. Ale niektóre systemy DCC nie pozwalają podłączyć się z dwóch programów na jednym komputerze do systemu DCC (np.: te, które korzystają z symulatora łącza RS232 poprzez USB, np.: Lenz; ale Lenz po TCP/IP powinien działać).

ad2. Jakie "kwadraty"?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze:
10 mar 2019, 19:48
ad1. Copy-Paste pliku .plansza pod inną nazwą. Ale niektóre systemy DCC nie pozwalają podłączyć się z dwóch programów na jednym komputerze do systemu DCC (np.: te, które korzystają z symulatora łącza RS232 poprzez USB, np.: Lenz; ale Lenz po TCP/IP powinien działać).
Tak można, copy-paste i wkleję na planszę nr 2. Zaraz spróbuję. Copy-paste nie działa albo ja coś nie tak robię.
Napisz jak to zrobić.
Ja nie chcę korzystać z dwóch na raz. Ta druga plansza byłaby off-line
ad2. Jakie "kwadraty"?
Te, które decydują o wielkości planszy na ekranie monitora, a ich wielkość ustawia się: Projektowanie >>> Lista plansz >>> Wielkość kwadratu
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1812
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: gbbsoft »

ad1.
A... Tobie chodzi o to, aby powielić planszę jako nową w tym samym pliku... NIe, takiej funkcjonalności nie ma. Trzeba narysować ręcznie.

ad2.
Niestety, kwadraty, to kwadraty, muszą być kwadratowe, tak jest skonstruowany program w jego wnętrzu.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze:
10 mar 2019, 21:33
ad1.
A... Tobie chodzi o to, aby powielić planszę jako nową w tym samym pliku... NIe, takiej funkcjonalności nie ma. Trzeba narysować ręcznie.
Trudno, ale po co jest ten eksport pliku plansza w formacie html
ad2.
Niestety, kwadraty, to kwadraty, muszą być kwadratowe, tak jest skonstruowany program w jego wnętrzu.
Tak, to jasne, że kwadraty muszą kwadratowe. :mrgreen:
Ja jednak chciałem je zamienić na prostokąty.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: Wmac127 »

W jakim celu jest możliwość eksportu pliku plansza w formacie html
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1812
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: GbbK_Export - Import pliku i nie tylko

Post autor: gbbsoft »

Nie pamiętam. Chyba to efekt uboczny innej funkcjonalności. Ale importu nie ma.

ODPOWIEDZ