kilka problemów

kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Jeszcze taki komunikat jest jak na zdjęciu
Wtedy wyłącza się autoprzejzad
Załączniki
scren3.png
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Problem 1:
Po przerzuceniu się rozjazdu na trasie, po naprawieniu rozjazdu, spróbuj (zamiast naciskania przycisku "Stop" lokomotywy):
- prawy klawisz myszki na bloku, z którego wyjechał i "Uruchom pociąg". Zobacz, czy pociąg zatrzyma się w następnym bloku.
- prawy klawisz myszki na bloku, z którego wyjechał i "Awaria -> Odwołaj przejazd". Zobacz, czy rezerwacja trasy zniknie.

Naciśnięcie ponownie "Stop" na loku nie jest obecnie dobrym rozwiązaniem, bo wg programu lok nie jedzie w ogóle. Trzeba go ponownie "puścić" albo odwołać przejazd.

A może trzeba zmienić program: właśnie powinno się nacisnąć tylko "stop", aby pociąg pojechał dalej?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Wystawiłem testową wersję 7702, w której przy ww. błędach będą trochę inne opisy. Jeżeli wystąpią te błędy ponownie, to prosiłbym o ponowne zdjęcia z ekranów.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Coś zmieniłeś?

Zrobiłem symulację awarii rozjazdu, lok po ponownym naciśnięciu STOP sam się nie zatrzymał, ale mogłem odwołać przejazd i droga się skasowała.
Załączniki
z bloku 9 przez blok 1 do 2
z bloku 9 przez blok 1 do 2
scren7.png
scren1.png
Wygaśnięcie autoprzejazdu
Wygaśnięcie autoprzejazdu
po wygaśnięciu autoprzejzadu nie można zlikwidować rezerwacji bloku. Metoda to ponownie na 1s włączyć autoprzejazd
po wygaśnięciu autoprzejzadu nie można zlikwidować rezerwacji bloku. Metoda to ponownie na 1s włączyć autoprzejazd
awaria rozjazdu, lok ma STOP
awaria rozjazdu, lok ma STOP
odblokowanie STOP, lok jedzie aż do bloku 13, tam go sam zatrzymuję
odblokowanie STOP, lok jedzie aż do bloku 13, tam go sam zatrzymuję
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Wystawiłem nową wersje testową.
Zmieniłem strategię działania w wypadku awarii rozjazdu. Teraz lok zostaje po prostu zatrzymany. Przejazd ani autoprzejazd nie jest ruszany.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

OK;
Po wywołaniu błędu rozjazdu podczas automatycznego przejazdu, skład dostaje sygnał STOP, a trasa się wyłącza.

TAKA UWAGA NIEZALEŻNA OD PROGRAMU!!:
Fajnie, ale to stwarza kolejny konflikt, gdyż w zależności gdzie skład (nazwijmy go "awaryjny") zostanie zatrzymany (chodzi mi o położenie składu na trasie w momencie wykrycia błędu) może dojść do zderzenie się z innym składem. Mianowicie jeśli skład "awaryjny" zatrzymał się na rozjeździe, to w momencie usunięcia trasy składu "awaryjnego" inny skład może dostać nową trasę biegnącą przez w/w rozjazd na którym stoi skład "awaryjny"
Oczywiście tyczy to się sytuacji uruchomionego autoprzejzadu.

Po za tym jak dłuższą chwilę autoprzejazd nie może znaleźć drogi to się wyłącza.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

1. Co to znaczy "trasa się wyłącza"? Jakiś komunikat w logu?

2. Autoprzejazd nie powinien się wyłączać "po dłuższej chwili". Czy pojawia się jakiś komunikat w logu?
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Ad1)
Chyba wczoraj źle wywołałem błąd, bo teraz widzę, że w momencie wykrycia błędu rozjazdu, skład dostaje STOP. Po naprawieniu rozjazdu i odciśnięciu STOP skład jedzie dalej wedle zadanej trasy i zatrzymuje się we wskazanym miejscu. Blokada trasy (zaznaczona na zielono) znika po dojechaniu do końca.
Wczoraj chyba wywołałem błąd na końcu zadanej trasy dlatego miałem kraksę :(
Nie ma żadnych komunikatów w logu.

Ad2)
zdjęcie w załączniku z komunikatem
Załączniki
scren3.png
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

ad2. To chyba nie jest z ostatniej wersji programu.
Na wszelki wypadek wystawiłem nową wersję o numerze: 7717
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Przejazd się nie wyłącza, ale tak jak by się zawiesił:

Internal error: Wybrany Przebieg >= Przebiegi.Count
Załączniki
scren1.png
ODPOWIEDZ