kilka problemów

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Tak.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Czy jest możliwość zdefiniowania tak składów/lokomotyw by wjeżdżały tylko w odpowiednie bloki lub zdefiniowanie bloków do przyjmowania odpowiednich składów.
Chodzi mi o to, mam 4 bloki na dworcu o długości 80cm i 2 bloki o dł 160cm, i chciałbym by na te 2 długie bloki wjeżdżały tylko konkretne składy (które długością nie mieszczą się na pozostałych 4-rech)

Wygodne to by było przy jazdach automatycznych
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Tak, do tego służą grupy lokomotyw (menu: Lokomotywy -> Parametry lokomotyw -> Grupy lokomotyw).
1. przypisujesz lokomotywę do grupy (jednej lub więcej)
2. Autoprzejazdach określasz: dla których grup on obowiązuje lub/i dla których grup on NIE obowiązuje.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

gbbsoft pisze: 27 sty 2021, 19:50 Tak, do tego służą grupy lokomotyw (menu: Lokomotywy -> Parametry lokomotyw -> Grupy lokomotyw).
1. przypisujesz lokomotywę do grupy (jednej lub więcej)
2. Autoprzejazdach określasz: dla których grup on obowiązuje lub/i dla których grup on NIE obowiązuje.
OK, ale to nie załatwi wjazdu w bloki w które bym chciał. To uruchamia tylko składy "zakwalifikowane" do jazdy po blokach które są zdefiniowane.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Jeżeli zdefiniujesz grupę "długie zestawy" i wrzucisz w odpowiednich autoprzejazdach, że tej grupy mają nie obsługiwać, to otrzymasz co chcesz.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

gbbsoft pisze: 27 sty 2021, 21:12 Jeżeli zdefiniujesz grupę "długie zestawy" i wrzucisz w odpowiednich autoprzejazdach, że tej grupy mają nie obsługiwać, to otrzymasz co chcesz.
chodzi o zrobieniu kilku autoprzejazdów i zdefiniowanie w każdym odpowiednich składów,
A nie będzie konfliktów pomiędzy autoprzejazdami?
Jest "takie coś" w programie, że jak autoprzejazd nie może znaleść drogi to się wyłącza.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Nie ma czegos takiego jak "konflikty między autoprzejazdami". Może być wiele autoprzejazdów nakładających się częściowo lub całkowicie.

O ile autoprzejazd nie jest zaznaczony jako jednorazowy, to sam się nie wyłączy. Jeżeli się wyłaczy, to raczej jest to błąd w programie, chyba że jakiś ciekawy komunikat pokaże w logu na dole ekranu.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Zwrócę większą uwagę, co się dzieje podczas wyłączania autoprzejazdu.

Ale jest jeszcze takie zjawisko:
Jest ustawiony przejazd pomiędzy blokami, skład rusza. Informacja zwrotna (S88) sygnalizuje, że rozjazd na trasie jest źle ustawiony i zatrzymuje przejazd (guzik "Stop" lokomotywy). Poprawiam rozjazd, loka jedzie dalej (zwalniam "stop"), zatrzymuje się w bloku docelowym, ale trasy nie można w żaden sposób skasować, tylko poprzez zamknięcie programu. Komunikat jaki się pojawia to o złym położeniu rozjazdu.
Lokomotywa widnieje w bloku docelowym, natomiast poprzedni jest pusty i nic nie można do niego dodać (żadnej lokomotywy) by skasować przejazd.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2022
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Jakbyś mógł załączyć zdjęcie z ekranu, na którym to wszystko widać, łącznie z komunikatem.
kolejarz
Posty: 53
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

Po wystąpieniu błędu rozjazdu podczas autoprzejazdu, lokomotywa dostaje "stop"
Po zwolnieniu stop lok rusza dalej ale nie zatrzymuje się w miejscu docelowym tylko jedzie dalej, a trasy zielonej nie można skasować.

Autoprzejazdy wtedy się wyłączają, a były załączone 2 pierwsze od góry.
Załączniki
scren1.png
scren2.png
ODPOWIEDZ