Zdarzenia

reticulan
Posty: 144
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Zdarzenia

Post autor: reticulan »

Wróć.

AD 1. Oczywiście że nie próbowałem tego zrobić za pomocą funkcji Pociag_ZmienPrędkoscKierunekFx tylko za pomocą funkcji zmień urządzenie.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdarzenia

Post autor: gbbsoft »

ad1. Widzę tylko możliwość użycia "Blok_UstawPrzejazd". Ale bez informacji zwrotnej przejazd się nigdy nie skończy... :(

ad2. Nie widzę możliwości. A dlaczego chcesz nadać lokowi losową prędkość?
reticulan
Posty: 144
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Zdarzenia

Post autor: reticulan »

Taka próba lekkiego zautomatyzowania ruchu. Robię takie scenariusze przebiegu loka za pomocą urządzenia przycisk. Wrzucam jakby schemat ruchu oraz używania różnych F. Przykladowo:

Wciskam przycisk i np lok używa Rp1 Potem rusza do ustalonej prędkości i np za 2 min zmień prędkość. Potem jakiś inny dźwięk, odstęp czasu i znów zmień prędkość itd.

Wiem że przy jednej lokomotywie to słabo wygląda ale dla kilku loków już jest ciekawie. Zastało by tylko panowanie nad rozjazdami. Poprostu loki z tymi scenariuszami robiły by za tło.

Dodanie losowej zmiany prędkości loka w ustawianym przedziale dodało by trochę losowości, bo te scenariusze które wymyśliłem są sztywne i powtarzalne.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdarzenia

Post autor: gbbsoft »

Dodałem możliwość określenia przedziału prędkości, z którego program wylosuje prędkość.
Ustawienie 'prędkości maksymalnej' >0 powoduje, że program losuje prędkość (wartośc w pozycji "Prędkość" jest ignorowana).
Ustawienie 'prędkości maksymalnej' =0 powoduje, że program ustawia prędkość wpisana w pozycji 'Prędkość'
Załączniki
Adnotacja 2020-07-20 123041.jpg
Adnotacja 2020-07-20 123041.jpg (35.7 KiB) Przejrzano 162 razy
reticulan
Posty: 144
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Zdarzenia

Post autor: reticulan »

ok dziękuję.

Przetestuje i się odezwę.

Przetestowałem i nie odpala się. Nic się nie dzieje z lokiem.

Próbowałem wstawiać wartości mniejsze niż 28 bo może prędkość wyrażana jest w krokach ale też nić.
Załączniki
random.jpg
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdarzenia

Post autor: gbbsoft »

Musisz "Predkość - rodzaj" - ustawić na coś, inaczej jest "NoChange" i nic nie zmienia.
"Prędkość minimalna" i "Prędkość maksymalna" jest w tych samych jednostkach co "Prędkość", którą opisujesz właśnie w "Prędkość - rodzaj".

To działa tak, że jak wpiszesz "Prędkość maksymalną" >0, to program losuje liczbę i tak jakby wstawia ją w "Prędkość". Dalej dzieje się tak samo jakbyś tą prędkość wstawił w pole "Prędkość". A co się dzieje opisujesz w "Prędkość - rodzaj".
reticulan
Posty: 144
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Zdarzenia

Post autor: reticulan »

Jak niżej i nic. Ja dam SetSteps też nic. Generalnie jest zero reakcji, błędów podczas kompilacji też nie ma.
Załączniki
random 2.jpg
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Zdarzenia

Post autor: gbbsoft »

OK. Znalazłem błąd. Poprawiona wersja wystawiona. :-)
reticulan
Posty: 144
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Zdarzenia

Post autor: reticulan »

ok teraz ok.
reticulan
Posty: 144
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Zdarzenia

Post autor: reticulan »

A czy da się także zrobić to samo z funkcją "czekaj"?

Żeby ustawić losowanie czekania od... do.. sekund.
ODPOWIEDZ