Program nie widzi autoprzejazdu

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 22 wrz 2017, 10:09

Witam Państwa.Na początku chciałbym powiedzieć,że jestem zielony w temacie i moje pytania mogą wydać się proste i prozaiczne ale mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.Otóż mam zdefiniowane dwa autoprzejazdy jeden z bloku a do a drugi z bloku a do b.Bloki a i b znajdują się na jednym odcinku izolowanym.Nie wiem czy to prawidłowo.Mam zdefiniowane przejazdy .Autoprzejazdy uruchomione w autoprzejazdach.Jak na programie dam polecenie jedź do bloku b to pisze,że nie może znaleźć autoprzejazdu.Jak piszę uruchom pocią też nie możeznaleźć autoprzejazdu.Gdzie jest ten autoprzejazd?Dziękuję za zainteresowanie tematem.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 22 wrz 2017, 10:33

czujki mam też zdefiniowane w module S-88.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 22 wrz 2017, 10:34

Załącz plik .plansza, łatwiej będzie nam zrozumieć.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 22 wrz 2017, 12:39

Dzięki za odzew . Załączam planszę chociaż nie wiem czy mi się uda.W przykładzie podałem bloki A i B a na planszy są 1 i 3 ale każdy się połapie na pewno.Obydwa bloki są w odcinku izolowany. Najchętniej zrobiłbym jeden blok z którego pociąg by wyjeżdżał , robił kółko , zatrzymywał się , dawał sygnał i jechał dalej i tak w kółko ale nie wiem czy możliwa jest jazda z jednego bloku do tego samego.

Obrazek
Załączniki
moja.plansza
(110.5 KiB) Pobrany 58 razy

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 22 wrz 2017, 16:42

yatzekx@tlen.pl pisze:
22 wrz 2017, 10:09
Witam Państwa.Na początku chciałbym powiedzieć,że jestem zielony w temacie i moje pytania mogą wydać się proste i prozaiczne ale mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.Otóż mam zdefiniowane dwa autoprzejazdy jeden z bloku a do a drugi z bloku a do b.Bloki a i b znajdują się na jednym odcinku izolowanym.Nie wiem czy to prawidłowo.Mam zdefiniowane przejazdy .Autoprzejazdy uruchomione w autoprzejazdach.Jak na programie dam polecenie jedź do bloku b to pisze,że nie może znaleźć autoprzejazdu.Jak piszę uruchom pocią też nie możeznaleźć autoprzejazdu.Gdzie jest ten autoprzejazd?Dziękuję za zainteresowanie tematem.
P.S-zaczęły mi migać nierównomiernie końcówki bloków.Czy to znaczy że program działa działą czy błąd programu? Jak odłączę systemy DCC przestaje migać.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 23 wrz 2017, 17:00

Nikt i nic?To może napiszcie czy jest możliwa jazda z jednym blokiem tzn z jednego bloku do tego samego wtedy będę kombinował może coś wymyślę . Teraz jak tak uruchomię przejazd z jednym blokiem to mam komunikat "przebiegu nie można ustawić.pociąg nie może dojechać do żadnego następnego bloku". I drugie pytanie czy bloki muszą być w osobnych odcinkach izolowanych?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 24 wrz 2017, 09:26

Nie miałem dostępu do komputera przez kilka dni. Postaram się dzisiaj odpowiedzieć na kilka pytań.

Generalnie kolko z jednym blokiem nie będzie działać, bo lok nie może wjechać do bloku jak jest zajęty, a blok się zwalnia dopiero po ustawieniu drogi i wyjechaniu.

Dodatkowo kolko z dwoma blokami kiedyś mogło być, ale były problemy z rozpoznaniem poprawnie sygnałów z informacji zwrotnej.

Wiec minimalnie trzy bloki musza być w kółku.

Każdy blok musi mieć oddzielny jeden lub dwa odcinki izolowane.

Końcówki bloków pokazują bieżący stan informacji zwrotnej. Skoro mrugają, to znaczy ze taka informacja biegnie od centralki. Sprawdź sprzęt.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 24 wrz 2017, 09:48

Dziękuje,sporo mi wyjaśniłeś.Idę dorabiać odcinki izolowane bo mam tylko jeden.Trochę to potrwa.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 24 wrz 2017, 13:40

Mam prośbę.Napisz mi jeszcze proszę jak program wykrywa,że np:blok nr 1 znajduje się w danym odcinku izolowanym a blok nr 2 w innym itd.Czy w programie trzeba zaznaczyć jeszcze jakieś opcje?Robię postępy. Autoprzejazdy i przejazdy się uruchamiają tylko jeszcze pociąg nie zatrzymuje się w blokach ale i to rozpracuję.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 24 wrz 2017, 15:02

W parametrach bloku masz zakładkę "Czujki", wybierasz rodzaj elementów DCC (np.: jeden czujnik), wskazujesz "Czujka", naciskasz "Połącz z" i wybierasz "Połącz z nowym elementem DCC" "Moduł inf. zwrotnej". Następnie musisz podać numer modułu i numer wyjścia.

Wtedy program wie, które wejście informacji zwrotnej jest z którym blokiem powiązane.

ODPOWIEDZ