Program nie widzi autoprzejazdu

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 24 wrz 2017, 16:52

Przepraszam,że tyle pytań ale już ostatnie.Napisz mi jeszcze proszę gdzie jest błąd.Jak puszczę na makiecie pociąg i w tym momencie uruchomię program odczytuje prędkość kolejki .Mniemam więc,że czujki działają.Uruchamiam przejazdy i autoprzejazdy w jedną i drugą stronę tylko pociąg nie zatrzymuje się w blokach chociaż czujki prawdopodobnie działają bo prędkość pociągu odczytują.Czas postoju w autoprzejazdach mam ustawiony na 5 s.Czujki mam ustawione.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 25 wrz 2017, 09:09

1. Odczyt prędkości jest realizowany przez komunikację z centralką. Informacja zwrotna, to najczęściej oddzielny układ (u ciebie S-88), który nie ma nic wspólnego z odczytem prędkości.

2. Zanim zaczniesz zajmowac się autoprzejazdami sprawdź, czy zwykły przejazd z bloku A do bloku B działa poprawnie. Umieszczasz lokomotywę w bloku A, karzesz jej przejechać do bloku B. Powinna ruszyć z bloku A, dojechac do bloku B i się tam sama zatrzymac w wyznaczonym przez ciebie miejscu i opisanym poprzez parametry w bloku.

3. W momencie dojechania do bloku B i wjazdu na odcinek izolowany powinny ci sie zaświecić końce bloku w programie. Pojawiają się?

4. Dodatkowo, aby to wszystko poprawnie działało musisz sprofilować lokomotywy, a do tego jest potrzebny odcinek izolowany na dość długiej prostej. Sprofilowałeś?

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 27 wrz 2017, 18:50

Dziękuję,dziękuję,dziękuję.Troszkę to trwało bo musiałem dorobić odcinki izolowane i trafiłem na kłopoty.Teraz wszystko działa i przejazdy i autoprzejazdy.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 28 wrz 2017, 11:23

Witajcie.Prosze o odpowiedź na pytanie.Otóż uruchomiłem raz autoprzejazd zgodnie z założeniami,wykasowałem go a teraz nowy nie działa jak powinien.Układ bloków mam 1,2 i 3 od prawej strony.Jak uruchomię autoprzejazd z bloku 3 to dojedzie do 1 i mam komunikat "brak wolnych bloków wjazdowych " chociaż w autoprzejeździe mam zdefiniowane,że można wjechać i wyjechać.Drugi proble jest taki,że jak uruchamam autoprzejazd z bloku 2 to pisze,że nie może znaleźć jakiejkolwiek drogi.Proszę o pomoc,dzięki.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 28 wrz 2017, 15:08

Załącz plik.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 28 wrz 2017, 17:13

Załączam plik moja.plansza.Chciałbym to zrealizować w ten sposób aby pociąg poruszał się tylko zgodnie ze wskazówkami zegara.Dzięki za odp.
Załączniki
moja.plansza
(97.11 KiB) Pobrany 46 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 28 wrz 2017, 19:05

Nie potrafię powtórzyć twoich problemów:
- stawiam loka w bloku 2, uruchamiam autoprzejazd, od razu znajduje drogę do bloku 1 lub 3.
- stawiam loka w bloku 1, uruchamiam autoprzejazd, od razu znajduje drogę do bloku 2. Przesuwam loka do bloku 2, to znajduje drogę do 3 itd. Lok robi całe kółko.

Pomysł: zrób zdjęcie z ekranu w momencie, gdy masz błąd, tak, aby było widoczne okno autoprzejazdu (pierwsza zakładka), całe kółko z blokami oraz log na dole ekranu.

PS. Jeżeli chcesz, aby lok poruszał się tylko w wyznaczonym kierunku to musisz: odpowiednio ustawić "można wjechać" i "można wyjachać" w każdym bloku oraz dodatkowo zaznaczyć "można zmienić kierunek" aby lok, który wjechał do bloku "pod prąd" pojechał z autoprzejazdem zgodnie z zegarem.

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 28 wrz 2017, 20:06

Rozumiem sprawę kierunku.Załączam zrzut ekranu .Pierwsze zrzut po uruchomieniu autoprzejazdu z bloku 3 i dojechaniu do bloku 2 przez blok 1 otrzymuję komunikat "nie można znaleźć jakiejkolwiek drogi"
Drugi zrzut przedstawia parametry bloku 2 w autoprzejazdach.
Załączniki
autoprzejazd.jpg
autoparametrblok2.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1767
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: gbbsoft » 28 wrz 2017, 20:30

Jeżeli lok przejechał z bloku 1 do bloku 2 (i nie pozwalasz mu zmienić kierunku), to przecież nie może pojechać do bloku 3, bo jest zajęty (świadczą o tym strzałki na końcach bloku - taka informacja przyszła z informacji zwrotnej).

yatzekx@tlen.pl
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2017, 08:42

Re: Program nie widzi autoprzejazdu

Post autor: yatzekx@tlen.pl » 28 wrz 2017, 21:04

Dobra,działa.Dzięki za nakierowanie.Skróciłem bloki bo pociąg je przejeżdżał i pokazywał zajętość bloku i pociąg nie mógł wjechać.Teraz jeździ od 15 minut i jest ok.Jeszcze raz dzięki.

ODPOWIEDZ