Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 316
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: Wmac127 »

Jest zainstalowana najnowsza testowa 1.77.7806, zgodnie z zaleceniem.
Skład stojący w bloku 4, po prawej też zatrzymał się z tego samego powodu, wcześniej niż ten w bloku 3.
3_25-05-21.png
Pozdrawiam
MAciej
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1998
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: gbbsoft »

Najnowsza wersja to 7815
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 316
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze: 25 maja 2021, 19:03 Najnowsza wersja to 7815
Testowa jaka sie wgrywa to 1.77.7806 i nie ma innej opcji.
Pozdrawiam
MAciej
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1998
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: gbbsoft »

Spróbuj albo inna przeglądarka albo jutro.
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 316
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: Wmac127 »

Zainstalowałem.
jazda wg Rozkładu Jazdy z bloku 18 do 18 i
teraz pojawił się taki problem:
GbbKolejka_LASTEXCEPTION (71).txt
(376 Bajtów) Pobrany 19 razy
W sytuacji gdy skład zatrzymał się w bloku3
4_25-05-21.png
Pozdrawiam
MAciej
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1998
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: gbbsoft »

To już było: Semaforu 'Semafor: ' nie można obecnie zmienić!
Za szybko próbujesz zmieniać sygnał na semaforze kształotowym.
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 316
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze: 25 maja 2021, 22:17 To już było: Semaforu 'Semafor: ' nie można obecnie zmienić!
Za szybko próbujesz zmieniać sygnał na semaforze kształotowym.
1. Pociąg porusza się wg rozkładu jazdy. Ja nic nie zmieniam.
-------------

2. Co trzeba ustawić w rozkładzie jazdy aby zapobiec takim sytuacjom?
- Opóźnienie podania sygnału?
- Opóźnienie startu pociągu z przed semafora?
Pozdrawiam
MAciej
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1998
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: gbbsoft »

Najpierw przejrzałbym wszystkie semafory i te bez nazwy, to bym jakoś unikalnie ponazywał.
Po tej czynności dowiesz się o który semafor tak naprawdę chodzi.

Prawdopodobnie pomoże spowolnienie jakiegoś wyjazdu pociągu, tak myślę. Albo szybkość jakiegoś pociagu, może zbyt szybko wyjeźdza z bloku?
Trudno tak zgadnąć...

Mozesz też zamienić semafor na semafor świetlny, one przełączają się natychmiast...
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 316
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Rozkład Jazdy dla Wmac MakieTTa II

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze: 26 maja 2021, 11:46 Najpierw przejrzałbym wszystkie semafory i te bez nazwy, to bym jakoś unikalnie ponazywał.
Po tej czynności dowiesz się o który semafor tak naprawdę chodzi.
Zrobione, każdy ma swój numer.
Prawdopodobnie pomoże spowolnienie jakiegoś wyjazdu pociągu, tak myślę. Albo szybkość jakiegoś pociagu, może zbyt szybko wyjeźdza z bloku?
Trudno tak zgadnąć...
Ustawiłem czasy opóźnienia wyświetlenia sygnały i startu pociągu. W sumie dodałem po około 1 sek.
Mozesz też zamienić semafor na semafor świetlny, one przełączają się natychmiast...
Masz na myśli zamienić kształtowe na świetlne ale tylko w programie? Może wystarczy tylko wydłużyć czasy?
Pozdrawiam
MAciej
ODPOWIEDZ