Semafory świetlne wielokomorowe

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze:
08 mar 2020, 21:36
Zbadałem semafor A2.

Zdefiniowałeś sygnał S2 jako: Brak ograniczeń + Brak ograniczeń a powinieneś jako: Brak ograniczeń + Dowolne
Podobnie sygnał S1.
Czyli dowolne należy stosować jak następny semafor nie jest wielokomorowym, czy tak?
W przeciwnym wypadku: jeżeli próbujesz puścić loka z 'bloku 10' do 'bloku 1' i w bloku 1 jest sygnał "stój", to nie ma takiego sygnału, który pasuje, bo wszystkie wymagają, aby na następnym semaforze było "Bez ograniczeń", a jest "Stop".
CZyli to by zadziałało jak na następnym byłby S2?
Spróbuję poustawiać wg zaleceń.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1848
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Rodzaj następnego semafora nie ma znaczenia.

Zadziałałoby, gdybyś po puszczeniu pociągu na następnym zrobił s2

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze:
09 mar 2020, 07:14
... Zadziałałoby, gdybyś po puszczeniu pociągu na następnym zrobił s2
To jakie zastosowanie ma "Ograniczenie za następnym semaforem/blokiem" ?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1848
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Określa, jakie warunki ma spełnić droga między następnym i jeszcze następnym blokiem, aby dany sygnał został wybrany.

Przy 3 sygnałach, to w tej części wybierz "dowolne", bo te 3 sygnały są w żaden sposób zależne od drogi za następnym blokiem.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyświetlić sygnał manewry Ms2 na semaforze. Przeglądałem, ale znalazłem tylko w prędkość manewrowa. Jak to powiązać aby na semaforze A1 pokazał się sygnał Ms2 i lokomotywa ruszyła z prędkością manewrową?
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1848
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Po prawym przyciskiem myszki, na końcu bloku, masz opcje "Uruchom manewrowanie". Wtedy ustawiany jest sygnał manewrowy i jazda jest do najbliższego bloku.

ODPOWIEDZ