Podłączenie rozjazdów

Tatul
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2020, 22:02
Miasto: Tczew
System DCC: Roco, Martinezo DPB 5A

Podłączenie rozjazdów

Post autor: Tatul »

Witam wszystkich
Odpaliłem ggbkolejkę, loki jeżdżą bezproblemowo. Mam problem z rozjazdami. To znaczy nie potrafię zaprogramować tak by gbbkolejka przełączał rozjazdy, myszą wszystko ok, ale sterowanie z programu nici. Mam centralkę Martinezo DPB-5A, i jego interface komunikacyjny XPN-Komp, tory Trix C-Gleis rozjazdy sterowane za pomocą dekoderów Marklin 74462, zworki ustawione do sterownia w DCC. Dekodery mają inny system adresowania w DCC np. zworki mam ustawione na 1 ale na myszy działa pod 5. Próbowałem w gbbkolejka wpisać adres dekodera i 1 i 5 i nic ani drgnęły co jest nie tak? Sprzęt Martinezo przestarzały czy gbbkolejka nie obsługuje tych dekoderów? Jestem laikiem i nie bardzo rozumiem w czym zagwozdka?
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Podłączenie rozjazdów

Post autor: gbbsoft »

A spróbuj adres 4 lub 6 w GbbKolejka...

PS. Zrób prosty układ w GbbKolejka z jednym rozjazdem i załącz plik .plansza.
Tatul
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2020, 22:02
Miasto: Tczew
System DCC: Roco, Martinezo DPB 5A

Re: Podłączenie rozjazdów

Post autor: Tatul »

Zrobiłem tak jak piszesz, no i adresy wypróbowałem od 1 do 10 ani drgnęło na myszy spokojnie przełączany. Plik plansza dołączony. Nie wiem co jest nie tak po prostu brak pomysłu. W podglądzie były komunikaty komenda dotarła żadnych komunikatów o błędzie.
Załączniki
trix.plansza
(1.64 MiB) Pobrany 11 razy
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Podłączenie rozjazdów

Post autor: gbbsoft »

Spróbuj wpisać "Numer rozjazdu" na 5, a nie "Adres dekodera".

Pewnie jest tak, że na dekoderze programujesz "Adres dekodera", a na myszy wpisujesz "numer rozjazdu". A to zdecydowanie nie to samo.

PS. A na którym rozjeździe to testujesz, bo na planszy jest ich wiele i nie wiem, na którym mam się skupić... :-)
Tatul
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2020, 22:02
Miasto: Tczew
System DCC: Roco, Martinezo DPB 5A

Re: Podłączenie rozjazdów

Post autor: Tatul »

gbbsoft pisze: 23 cze 2020, 08:33 Spróbuj wpisać "Numer rozjazdu" na 5, a nie "Adres dekodera".
Wieczorem obćwicze :D Na nowej planszy.
gbbsoft pisze: 23 cze 2020, 08:33 PS. A na którym rozjeździe to testujesz, bo na planszy jest ich wiele i nie wiem, na którym mam się skupić... :-)
No tak masz rację :) Ćwiczyłem na planszy 2. Tam jest taki prosty rozjazd :D.
PS.Na szybko w nocy sprawdziłem na trialu itrain 5 i zadziałało na adresie 5.
Pozdrawiam
Jacek
Tatul
Posty: 4
Rejestracja: 21 cze 2020, 22:02
Miasto: Tczew
System DCC: Roco, Martinezo DPB 5A

Re: Podłączenie rozjazdów

Post autor: Tatul »

No to zrobiłem jeden rozjazd. Wpisałem w Numer rozjazdu 5 i nie zadziałało wpisałem 9, no i zadziałało :D , czyli jest to tak jak kiedyś wyjaśnił mi kolega PiotrK z forum.modelarstwo.info "Różnica adresowania wynika z innych założeń przyjętych w definicji stosowanych do komunikacji z centralą protokołów. Multimaus adresuje akcesoria zgodnie z protokołem XpressNet opracowanym przez Lenz'a. Założono tam, że adres bazowy pierwszego cztero wyjściowego dekodera akcesoriów to 1 (w innych protokołach to jest 0).
Adres wyjścia w dekoderze obliczany jest według wzoru:
adres_wyjścia = adres_bazowy*4 + nr_wyjścia
Dlatego dla MM adres pierwszego wyjścia pierwszego dekodera to: 1*4+1=5, a dla innych systemów (np. LocoNet) jest to 0*4+1 = 1." Chyba że się mylę w tej mojej dedukcji...
Niedługo rozłożę tą moją podłogową kolej i zobaczę jak to podziała w całości. Czy w tym oknie z pliku należy wpisać jakieś parametry czy zostawić wartości domyślne
Przede mną zakup Digikeijsa 5000. Jaki system DCC wybrać dla tej centralki by uniknąć problemów? Przewiduje podłączenie po USB.
PS. Mam nadzieję że teraz koniec problemów :)
Załączniki
plansza.jpg
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1909
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Podłączenie rozjazdów

Post autor: gbbsoft »

Dokładnie tak jest jak kolega PiotrK opisał. Ponieważ w specyfikacji XPressNet nie powiedziano czy się numeruje od 1, czy od 0, to różni producenci różnie do tego podchodzą. I jest bałagan.
ODPOWIEDZ