Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Par2
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2021, 18:52

Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: Par2 »

Witam
Chciałem się dowiedzieć czy jest sposób na połączenie modułu pętli zwrotnej tak by na pomoście obrotnicy nie powodował on zajętości toru.
Mam taki problem.Dodałem blok na pomoście obrotnicy i jeżeli odłączę moduł pętli zwrotnej to blok jest wolny i można ustawić początek i koniec czujki wiec lokomotywa zatrzymuje się tam gdzie chce na pomoście ale po pełnym obrocie pomostu oczywiście zrobi się zwarcie z powodu braku modułu pętli ale jeżeli podłącze moduł pętli to blok robi się już zajęty z powodu poboru napięcia wiec blok nie działa i lokomotywa przejeżdża przez pomost bez zatrzymania i nie jest możliwe ustawienie zatrzymanie lokomotywy na pomoście.
Używam na makiecie moduły DR4088CS.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Obrotnica

Post autor: gbbsoft »

Na chłopski rozum, to moduł sprawdzający pobór prądu musisz umieścić między modułem pętli zwrotnej a pomostem, a nie przed modułem pętli zwrotnej.
Par2
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2021, 18:52

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: Par2 »

Dzięki za podpowiedź,szkoda że mój chłopski rozum wczoraj na to nie wpadł i zmarnowałem 3 godziny zmagając się z tym prostym rozwiązaniem.
Par2
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2021, 18:52

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: Par2 »

Czy była by jednak możliwość zamieszczenia schematu jak podłączyć moduł petli przed modułem informacji zwrotnej?Mój chłopski rozum jednak tego nie ogarnia i robi się zwarcie jak podłączyłem pomost obrotnicy przed modułem informacji zwrotnej.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: gbbsoft »

Patrząc na te moduł (https://shop.dcc24.eu/pl/moduly-informa ... 60501.html)
- do lewego (przykładowo) C podłączasz wyjście z modułu pętli
- do wybranego wyjścia od 1 do 8 podłączasz pomost
- i nic więcej do wyjść 1 do 8 nie podłączasz (stracone).
Par2
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2021, 18:52

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: Par2 »

Wszystko działa,dziękuje za poradę.
Par2
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2021, 18:52

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: Par2 »

Postanowilem zrobić krok do przódu i zastanawiam się nad zakupem kontrolera do obrotnicy Digikeijs DR5052-BASIC.Czy to dobry wybór by móc sterować obietnicą za pomocą programu Gbbkolejka?
Par2
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2021, 18:52

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: Par2 »

Par2 pisze: 18 sty 2021, 22:18 Postanowilem zrobić krok do przódu i zastanawiam się nad zakupem kontrolera do obrotnicy Digikeijs DR5052-BASIC.Czy to dobry wybór by móc sterować obrotnicą za pomocą programu Gbbkolejka?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Obrotnica: Moduł pętli zwrotnej a wykrywanie poboru prądu

Post autor: gbbsoft »

Ja nie znam odpowiedzi na to pytanie, dlatego nic nie piszę...
Zablokowany