Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut »

zapomniałem sprawdzić, zasugerowałem się lokami, sprawdzę po powrocie do domu
mnie zastanawia numeracja 0-3 lub 0-7 a nie 1-4 lub 1-8
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: gbbsoft »

Numer wyjścia to na pewno 0 i 1.
Ale adres spróbuj 0, 1, 2 i 255...

Przesunięcie o 1 dotyczy adresu, nie wyjścia. Inne przedziały dla "wyjścia" są normalnością. Nienormalne jest przesunięcie o +/-1 dla adresu...
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: gbbsoft »

Akronaut pisze: 21 kwie 2017, 14:14 mnie zastanawia numeracja 0-3 lub 0-7 a nie 1-4 lub 1-8
Bo w informatyce numeracja zaczyna się zawsze od 0, jako najmniejszej liczby całkowitej bez znaku.
Ale ludzie (dopóki nie odkryli zera) liczyli od 1. I tak już zostało...
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut »

w menadżerze urządzeń mam port Port_#0002.Hub_#0004 a w GBBkolejka COM 3, jak loki jeżdżą to chyba OK
Win 8, 64-bit
Załączniki
Mariusz test 001.plansza
(524.08 KiB) Pobrany 100 razy
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 »

Akronaut pisze: 21 kwie 2017, 20:42 w menadżerze urządzeń mam port Port_#0002.Hub_#0004
Nie bardzo kojarzę, co to jest port 0002 czy hub 0004. Interesował mnie port COM dla Twojego interfejsu w PC-ie
Akronaut pisze: 21 kwie 2017, 20:42a w GBBkolejka COM 3, jak loki jeżdżą to chyba OK
Wg mnie powinny być zgodne interfejsu w PC-ie i w GbbK.
U mnie są w użyciu 2 systemy interfejs LENZa i HSI-88 i porty do nich przypisane są zgodne w PC-ie i w GbbK.
-------------
I jeszcze jedno. Czy rozjazd działa gdy sterujesz nim z MM???
------------
Reszta jutro.
Pozdrawiam
MAciej
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut »

sprawdziłem COM
w jednym PC (wersja lekka zarejestrowana) COM 3
w drugim PC (wersja demo) COM 8
zwrotnica CV1=0 przełączana z MM fizycznie nie działa ale jest komunikacja w obie strony: zmiana na MM widoczna jest na ekranie GBBKolejka i odwrotnie
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 »

Akronaut pisze: 22 kwie 2017, 08:55 sprawdziłem COM
w jednym PC (wersja lekka zarejestrowana) COM 3
Trzymamy się tego PC-a z COM3 dla interfejsu i GbbK.
Akronaut pisze: 22 kwie 2017, 08:55 w drugim PC (wersja demo) COM 8
O tym zapominamy na razie.
Akronaut pisze: 22 kwie 2017, 08:55 zwrotnica CV1=0 ...
Nie wiem czy się rozumiemy. Cv1=0 w MS-ie to oznacza, że wpisujesz adres=1 (w GbbK jest to nr rozjazdu) Ja nie bardzo wiem jak to jest w MM bo nie używam. W LENZ wpisuje=1 dla rozjazdu podłączonego jak na rysunku powyżej. Cały czas mówimy o zaprogramowanym Ch A=0 i MTB podłączony do portu 1,2
Akronaut pisze: 22 kwie 2017, 08:55 przełączana z MM fizycznie nie działa ale jest komunikacja w obie strony: zmiana na MM widoczna jest na ekranie GBBKolejka i odwrotnie
Prawdopodobnie nie działa bo jest źle wpisany rozjazd, którym chcesz sterować. Poza tym chcąc sterować rozjazdem nie używamy CV tylko nr rozjazdu: tutaj 1. Po prostu wpisz do MM 1 i próbuj. Może Piotr się włączy bo on wie więcej o ROCO.
Pozdrawiam
MAciej
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut »

COM 8 był tylko dla sprawdzenia
wróciłem do COM 3
w MM rozjazd mam pod 0001 i działa z rozjazdem na planszy GBBkolejka Z1
dopisałem drugi rozjazd pod 0002 i działa z rozjazdem na planszy Z2
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Wmac127 »

Czyli gra muzyka, tak?
Pozdrawiam
MAciej
Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Jak uruchomić MS8ACC - poradnik dla inżyniera budownictwa ;)

Post autor: Akronaut »

Skrót myślowy. Działa sterowanie obu rozjazdów zarówno z planszy i z MM tzn. zmienia się obraz na planszy i w MM obojętnie skąd steruję. Rozjazd ani drgnie.
ODPOWIEDZ