Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

Post autor: reticulan »

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum.

Przymierzam się do zakupu dekoderów

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=80930

lub

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=80926.

Jestem na etapie rozlokowywania semaforów świetlnych. Jeszcze nie zakupiłem żadnego dekodera, bo nie wiem który będzie się nadawał lepiej do semaforów trzykomorowych (hulackiego), więc sam nie mogę wypróbować. Ale może ktoś z Was ma już doświadczenie. Dodam że chciałbym móc wysterować sygnał np S3 (zielone mrugające światło). Nie wiem czy do tego wystarczy któryś z powyższych dekoderów i Gbbkolejka, czy może potrzebuję czegoś jeszcze??

Drugie pytanie, a raczej prośba ok podpowiedź. ja zaprogramować dokładnie *ustawić" wyjścia dekodera dla semafora świetlnego jak na rysunku poniżej? Zakładając że CV1 dekodera = 2. Centralka to ROCO 10764.

Z góry dziękuję za pomoc
Załączniki
gbbsemafor.jpg
semafor.jpg
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

Post autor: gbbsoft »

reticulan pisze: 30 maja 2018, 21:12 Drugie pytanie, a raczej prośba ok podpowiedź. ja zaprogramować dokładnie *ustawić" wyjścia dekodera dla semafora świetlnego jak na rysunku poniżej? Zakładając że CV1 dekodera = 2. Centralka to ROCO 10764.
Adres dekodera = 2 (jeżeli nie zadziała spróbuj 1 lub 3, bo jest niespójność w specyfikacji i niektóre dekodery działają inaczej)
Numer wyjścia=0 (0 to pierwsze wyjście, 1 to drugie, 2 to trzecie itd.)

Dekoder to najlepiej do oświetlenia, aby (a) potrafił dać prąd na więcej niż 1 wyjście na raz (te od rozjazdów najczęściej nie potrafią - takie zabezpieczenie przed spaleniem rozjazdu) (b) każde wyjście ma działać niezależnie od pozostałych (c) bez żadnej logiki w dekoderze.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

Post autor: reticulan »

Dziękuję za odpowiedź. Mam kolejne pytanie odnośnie semaforów świetlnych.

Otóż, czy w Gbbkolejka jest możliwość ustawienia zależności pomiędzy semaforami?? Przykład:

Ustawiając na semaforze SA sygnał stój S1 żeby automatycznie na semaforze go poprzedzającym SB załączał się sygnał S4.

Coś w rodzaju funkcji Jeśli. W drugą stronę także mogło by to zadziałać. SB podaje sygnał S4 a kolejny z automatu przełącza się na S1.

Domyślam się, że taka funkcja w programie nie istnieje, dlatego że jak ktoś "bawi się" już w sygnalizacje świetlną to raczej używa bloków, czujników i informacji zwrotnej. Wtedy taka funkcja byłaby trochę "niepotrzebna". Ale póki co ja u siebie nie będę jeszcze przez jakiś czas montował czujników i informacji zwrotnej, wiec fajnie by było wprowadzić taką "pseudoautomatyke" sygnalizacji.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

Post autor: gbbsoft »

Działa to trochę inaczej:
Ustawiasz drogę z bloku A do bloku B. Program na podstawie różnych warunków oblicza maksymalną prędkość na tej drodze. Na podstawie tej maksymalnej prędkości (a) znajduje sygnał, które pozwala jechać z tą prędkością (b) puszcza pociąg z tą prędkością.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

Post autor: reticulan »

Acha. czyli rozumiem że jako tako opcji o której wspomniałem nie ma w programie??
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Ustawienie adresów dekodera semaforów w Gbbkolejka

Post autor: gbbsoft »

Indywidualne sterowanie semaforem służy raczej do sprawdzenia, czy poprawnie działa.
ODPOWIEDZ