Przełączanie rozjazdów

reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Przełączanie rozjazdów

Post autor: reticulan »

Witam po dłuższej przerwie na forum.

Mam pytanko odnośnie przełączania rozjazdów przez program, a dokładniej uruchamiania napędów zwrotnic w momencie ustanawiania przejazdu.

Nie mam jeszcze zainstalowanych napędów i dekoderów a chciałbym wiedzieć pewną rzecz. W momencie ustanawiania drogi przejazdu program wydaje polecenia ustawienia zwrotnic powiedzmy pięciu sztuk w odpowiednich pozycjach, pytanie brzmi. Czy te zwrotnice przestawiane są wszystkie jednocześnie, czy może po kolei każda, jedna po drugiej zaczynając od tej najbliżej loka.

Pytanie podyktowane jest doborem mocy zasilacza, bo nie chcę brać zasilania napędów z szyn.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: gbbsoft »

Jedna po drugiej, ale tak szybko, że z twojego punktu widzenia może się wydawać, że odbywa się to jednocześnie. Opóźnienie jest tylko takie, jakie daje opóźnienie w komunikacji z centralką. A to są czasy rzędu milisekund.

Edit: to nie prawda, czytaj dalej
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Blok - parametry przejazdu.

Post autor: Wmac127 »

reticulan pisze: 12 gru 2018, 20:41 ... Czy te zwrotnice przestawiane są wszystkie jednocześnie, czy może po kolei każda, jedna po drugiej zaczynając od tej najbliżej loka. ...
To zależy jakie masz rodzaje napędów. U mnie są 3 rodzaje: Tillig, ten najwięcej czasu potrzebuje; MP1 i 5 te napędy są szybsze od Tilliga; Serwa modelarskie, tu można ustawić czas przełożenia.
Reasumując mam wrażenie jakby te rozjazdy po kolei ustawiały drogę przebiegu.
Jeśli chodzi o Tilliga to zmierzony prąd obciążenia przy przekładaniu rozjazdu EW2 (TT) to prąd w granicach 200-250mA. Przy Beaslerach (DKW II) ten prąd jest znacznie wyższy. Jeszcze nie zmierzyłem. Nie mniej jednak na dekoderach MS8 wyjścia niektóre "padły"
Myślę jednak, że zasilacz w granicach 50VA powinien wystarczyć. Czas jest w sumie tak krótki, że styki się nie zagrzeją :D
Ale może ktoś ma inne doświadczenie w tym temacie.
Pozdrawiam
MAciej
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: reticulan »

Ano właśnie, bo miałem nadzieje że wystarczy byle "zasilaczyk" z jakiegoś starego radia na 9V ok 1A. Ale skoro jest bardzo duża szansa ze nawet 3 czy 4 na raz będą się zmieniały to lipa, nie wspominając o ewentualnej synchronizacji makiety.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: gbbsoft »

Synchronizacja akurat odbywa się wolno, chyba 2 rozjazdy na sekundę.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: reticulan »

A czy istnieje możliwość i czy sprawiłaby problem implemantacja takiej opcji w programie.

Taka globalna opcja która nie pozawalała by załączać więcej niż jednego napędu jednocześnie, ograniczona czasem? np.

opcja "załączaj napędy w odstępach x sekund".

Oczywiście dobrze by było wówczas wprowadzić z góry takie ograniczenie podczas synchronizacji makiety.

Nie mam takiego doświadczenia, ale nie jestem pewien czy jednoczesne przełączanie napędów jest takie niezbędne komuś, chyba że na wielkich makietach. Stąd moja propozycja żeby to była jedna z opcji.

Umożliwiłoby to korzystanie z mniejszej mocy zasilaczy lub wręcz z rezygnacji dodatkowego zasilania na rzecz zasilania bezpośrednio z torów przy mniejszych makietach. np tak jak u mnie gdzie jest ok 55m torów i zaledwie 13 rozjazdów.
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: Wmac127 »

reticulan pisze: 15 gru 2018, 10:02 ... Taka globalna opcja która nie pozawalała by załączać więcej niż jednego napędu jednocześnie, ...
Jeżeli przez taką opcję, Twoją intencją jest zastosowanie tego jak nazwałeś "zasilaczyka" to nie radzę. Będą kłopoty z dekoderem, z jego prawidłową pracą.
W sterowaniu DCC bardzo istotną rolą jest prawidłowe napięcie, ustabilizowane na właściwym poziomie.
Pozdrawiam
MAciej
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: reticulan »

Ten "zasilaczyk" nie służyłby jako główne zasilanie do DCC, nie byłby połączony w żaden sposób z magistralą DCC ani z żadnym dekoderem. Byłby zupenie innym obwodem zasilania tylko i wyłączenie do napędów rozjazdów MP5. W żadnym wypadku nie przeszło mi także przez myśl, zastępowanie go oryginalnym zasilaczem dołączonym w moim przypadku do Roco 10764. I teraz gdyby rozjazdy przełączały się powiedzmy w odstępach 2 sekundowych, np w takiej kolejności w jakiej są umieszczone na wyznaczonym przejeździe lub rozkładzie to nie potrzeba by było zasilacza o większej mocy. Wystarczył by jeden zasilacz który pokrywa powiedzmy zapotrzebowanie na prąd dwóch napędów. Stąd właśnie moje przykładowe 1A. A tak w obecnej sytuacji, potrzeba zasilacza ok 50 VA żeby przełączyć ok 10 rozjazdów na raz podczas ustalania przejazdu, a wiadomo że pociąg tak szybko nie dotrze do wszystkich rozjazdów, więc nie potrzeba ich tak szybko przestawiać.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1930
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: gbbsoft »

W menu Parametry -> zakładka Ogólne -> w prawym dolnym rogu masz "Czas pomiędzy przełączaniem rozjazdów (msec)".
Jak ustawisz 1000 to między każdym przełączeniem będzie 1 sekunda przerwy.

PS. Czyli poprzedni mój wpis był nieprawdziwy, co przy nim zaznaczyłem. Przepraszam, ale pisałem z pamięci, a teraz spojrzałem w źródła programu.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: Przełączanie rozjazdów

Post autor: reticulan »

Elegancko:) Także nie zauważyłem tej opcji wcześniej.
ODPOWIEDZ