Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Krzysztof
Posty: 131
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Krzysztof »

Jak rozwiązałeś ten problem ? Ja mam podpiete do dekodera akcesoriów i nie zmieniaja mi sie kolory ?
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Wmac127 »

To był mój błąd w "adresowaniu" w MS8ACC jeśli go używasz jako dekoder rozjazdów to adresujesz kanał A CV1=1 i wtedy kolejne 4 porty dekodera mają adresy 5,6,7 i 8. Natomiast jeśli jest dekoderem akcesoriów wtedy kanał A CV=1 i porty mają kolejne adresy 1,wyjścia:0-1;adres 1, wyjścia:2-3;adres 1,wyjścia:4-5;adres 1 wyjścia: 6-7.
Na Twojej makiecie 3112 masz błąd. Semafor w bloku E masz adres 8, wyjścia 0-1, jest OK ale w bloku D masz wyjścia 3 i 4 a powinno być 2 i 3.
Przynajmniej u mnie w dekoderze MS8ACC to by tak nie zadziałało.
Stąd może problem.
Pozdrawiam
MAciej
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Wmac127 »

Działa? A czy w bloku D nie powinno być: Adres dekodera 11 a wyjścia 2 i 3. Bo w bloku E jest adres 11 wyjścia 0 i 1. Jeśli to jest ten sam dekoder.
Pozdrawiam
MAciej
Krzysztof
Posty: 131
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Krzysztof »

Czesc, nie bardzo rozumiem o co z tym adresowaniem chodzi. Mam dekoder digikeijs 4018. Ma wyjscia na 8 sygnalizatorow. Mam okreslony blok w ktorym na poczatku i na koncu dalem semafor. Dla jednego daje adres 8 wyjscie 0-1, dla drugiego adres 8 i wyjscie na dekoderze ktore jest akurat wolne czyli np. 3-4. Nie musze miec w bloku uporzadkowanej kolejnosci wejsc czyli Blok A wejscia 0-1 drugi 2-3 ?
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Wmac127 »

Jeśli masz jeden dekoder z 8-ma wyjściami to adres dekodera jest jeden, czyli np.8. Wyjścia oczywiście nie muszą być po kolei. Tu jednak wygląda, że zgubiłeś wyjście 2, chyba, że masz jakieś inne intencje podłączania.
Pozdrawiam
MAciej
Krzysztof
Posty: 131
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Krzysztof »

Ok, teraz zauważyłem o co chodzi, ale w międzyczasie uporzadkowalem te wyjscia i teraz jest ok, ale światła i tak mi nie działają. Z poziomu centralki moge nimi sterować, ale z gbbkolejka ani rusz.
Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 271
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Wmac127 »

Krzysztof pisze: 09 sty 2019, 21:47... Z poziomu centralki moge nimi sterować, ale z gbbkolejka ani rusz.
W GbbK rozjazdami można sterować ręcznie. Semafory będą się włączać po ustawieniu drogi przebiegu z bloku do bloku. Spróbuj tak zrobić.
A światła semaforów świecą się po uruchomieniu GbbK? Powinny podawać sygnał "STÓJ"
Pozdrawiam
MAciej
Krzysztof
Posty: 131
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Krzysztof »

Właśnie w tym problem. Na planszy zmienia się sygnał podczas wyjazdu loka z bloku, ale w rzeczywistości nie.
Próbowałem poprzez urządzenia, też nie działa. Musi być problem z adresowaniem, tak jak pisał Piotr, ale nie wiem jaki adres mam dać :-(.
Krzysztof
Posty: 131
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Krzysztof »

Po uruchomieniu programu wszystkie semafory mają sygnał czerwony.
Krzysztof
Posty: 131
Rejestracja: 20 lis 2018, 14:39
System DCC: z21

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: Krzysztof »

Temat semaforow zamknięty, już sobie poradziłem. Błąd tkwił w błędnych adresach jakie wprowadziłem do centralki DR5000. Mialem wprowadzac adresy zwrotnic z gbbkolejka ktore sie tam pokazywały jak podpinalem kazda sygnalizacje a nie adres przeze mnie podawany do sygnalizacji. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ