urządzenia

rafal
Posty: 122
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

urządzenia

Post autor: rafal »

Proszę o podpowiedz jak podłączyć szlabany w gbb kolejce w urządzeniach, żeby z automatu same opadały i po porzejechaniu pociągu podnosiły się z powrotem
rafal
Posty: 122
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: urządzenia

Post autor: rafal »

Panie piotrze wytłumacz Pan, jak podłączyć szlabany aby działały w urządzeniach bo podłączam informacje zwrotną i dekoder po przez lb 101 i nic nie działa, na monitorze po wjezdzie lokomotywy do izolowanego odcinka zmienia się kolor na urządzeniu ale poza tym nic się nie dzieje z programu
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: urządzenia

Post autor: gbbsoft »

Trzeba na drodze między blokami postawić "urządzenie". Jak "urządzenie" jest poza trasą, to trzeba w niego klikać. Ale jak jest "na drodze" to rezerwacja drogi pociągu go "włącza" a zwolnienie rezerwacji po przejechaniu go "wyłącza". Jak "urządzenie" połączysz z dekoderem urządzeń, to możesz otrzymać sytuację, że na wskazanym wyjściu dekodera dostaniesz prąd, gdy trzeba będzie szlaban opuścić. A na drugi wyjściu - aby go podnieść. Jak ten sygnał "przerobić" na fizyczny ruch szlabanu, to już zostawiam Tobie.
artens1
Posty: 4
Rejestracja: 25 lut 2019, 13:34
Miasto: GRODKÓW
System DCC: LENZ-LZV200

Re: urządzenia

Post autor: artens1 »

Witam serdecznie-podłączę się do tematu.
Mam podobną sytuację i u mnie przy 2 torach,w których są po 2 bloki i między nimi są urządzenia,to nie mogę uzależnić ich od siebie bo pojawia
się komunikat o pętli.Uzależnienie we właściwościach urządzenia jest możliwe w jedną stronę.Czy autor programu może się odnieść do tego-czy
dobrze wytłumaczyłem?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: urządzenia

Post autor: gbbsoft »

Nie można dwóch urządzeń względem siebie uzależnić. Można np.: dodać trzecie urządzenie i uzależnić je od dwóch pozostałych.
Wszystko zależy od celu jaki chcesz osiągnąć.
artens1
Posty: 4
Rejestracja: 25 lut 2019, 13:34
Miasto: GRODKÓW
System DCC: LENZ-LZV200

Re: urządzenia

Post autor: artens1 »

Chciałbym aby rogatki opadały i podnosiły się bez zależności,którym torem będzie jechać loka.Teraz,gdy loka jedzie np.torem dolnym(na planszy),
to rogatki opadają i po przejeździe podnoszą się.Gdy pojedzie torem górnym,to rogatki nie reagują-może źle coś ustawiłem.Rogatki 2 są zależne
od Rogatki 1 w moim przykładzie.Jeśli możliwe,to proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: urządzenia

Post autor: gbbsoft »

Może zrób zależność w drugą stronę...

A Rogatki1 są na górze, czy na dole?
artens1
Posty: 4
Rejestracja: 25 lut 2019, 13:34
Miasto: GRODKÓW
System DCC: LENZ-LZV200

Re: urządzenia

Post autor: artens1 »

Rogatki 1 są na dole.Zależność w drugą stronę nie działa na dolnym torze.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: urządzenia

Post autor: gbbsoft »

Zaraz. Rogatki podłącza tylko do jednego "urządzenia".
Powinno to działać tak, że jak lok przejeżdża jednym torem, to włącza się jedno "urządzenie". Jak lok przejeżdża drugim torem to włączają się dwa "urządzenia", to przez które przejeźdza i to drugie, do którego podłączone są rogatki.

A jak masz 3 "urządzenia", to do trzeciego podłączasz rogatki. I jak przejeżdża danym torem to włącza się "urządzenie" na tym torze i to trzecie.
rafal
Posty: 122
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: urządzenia

Post autor: rafal »

Chciałbym podłączyć do urządzeń sterownik serwomechanizmów faller nr 180725, na centralce ustawiłem adresy na tym sterowniku i działa to,a z programu nie chce działać, co z tym można zrobić?
ODPOWIEDZ