Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

Witam.
Mam centralę Digikeijs DR5000 i działa prawidłowo z GBB.
Ostatnio zakupiłem sterownik serwomechanizmów DR4024. Podłączyłem do semafora kształtowego (SM74) 2 serwa.
Problem polega na tym, że po uruchomieniu programu i ustawieniu drogi semafor ustawia się poprawnie (sygnał SR3) 2 ramiona czyli 2 serwa poruszają się prawidłowo lokomotywa wyjeżdża z bloku semafor ustawia się na SR1. Po powrocie loka do bloku i ponownym wypuszczeniu loka program pokazuje sygnał SR3 lecz fizycznie na semaforze porusza się tylko górne ramię i ustawia SR2 mimo iż na planie pokazuje SR3 czyli jak by program wysyłał błędną komendę. Gdy daję aby zsynchronizować ustawienie semafora ten podświetla się na żółto i tak zostaje mimo że nie ma on informacji zwrotnej. Po ponownej synchronizacji wyskakuje błąd jak na foto.Gdy manualnie z manipulatora wydam komendę reagują 2 serwa prawidłowo.
Mam nadzieję że jasno to opisałem.
Pozdrawiam
Marcin
Załączniki
Semafor1.jpg
Semafor2.jpg
plansza.plansza
Plansza
(1.22 MiB) Pobrany 51 razy
Semafor.txt
Logi
(5.27 KiB) Pobrany 43 razy
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: gbbsoft »

Jeszcze napisz, która wersja programu.
MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

Ostatnia jaka była na stronie. Ale dokładnie sprawdzę po pracy.
Dzięki
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: gbbsoft »

Wystawiłem wersję testową, w której zmieniłem jedną rzecz. Jakbyś mógł sprawdzić, czy pomogło. (Przed instalacją odczytaj jaką wersję posiadasz).
MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

Wersja jaką miałem na foto.
Po instalacji dalej jest źle. Po wyjechaniu z bloku fizyczny semafor
ustawił SR1 lecz w programie zostało SR3 i tak już zostało. Synchronizacja ustawiła fizyczny semafor na SR3. Lok wyjeżdża kolejny raz z bloku fizyczny semafor zmienia się na SR1 a w programie dalej SR3.
Załączniki
20200129_145624.jpg
MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

Zrzut ekranu. W bloku nie ma loka a sygnał SR3.
Załączniki
Semafor5.jpg
MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

Wysyłam także logi. Czy to normalne że jak nic się nie dzieje to w podglądzie komunikacji cały czas coś wysyła.
Załączniki
Logi.txt
(3.88 KiB) Pobrany 48 razy
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: gbbsoft »

OK. Kolejna próba, wersja wystawiona. Znalazłem błąd i go poprawiłem. Chyba miał wpływ na to co się u Ciebie dzieje...
MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

gbbsoft pisze: 29 sty 2020, 21:08 OK. Kolejna próba, wersja wystawiona. Znalazłem błąd i go poprawiłem. Chyba miał wpływ na to co się u Ciebie dzieje...
Ostatnia wersja wystawiona rano którą już wcześniej pobrałem. Czy to o to chodzi?
MarcinM
Posty: 30
Rejestracja: 16 sty 2018, 16:53
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Digikeijs DR4024 semafor kształtowy

Post autor: MarcinM »

Brak pliku .exe do pobrania w 1.76.
ODPOWIEDZ