Strona 4 z 4

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

: 08 mar 2020, 21:59
autor: Wmac127
gbbsoft pisze:
08 mar 2020, 21:36
Zbadałem semafor A2.

Zdefiniowałeś sygnał S2 jako: Brak ograniczeń + Brak ograniczeń a powinieneś jako: Brak ograniczeń + Dowolne
Podobnie sygnał S1.
Czyli dowolne należy stosować jak następny semafor nie jest wielokomorowym, czy tak?
W przeciwnym wypadku: jeżeli próbujesz puścić loka z 'bloku 10' do 'bloku 1' i w bloku 1 jest sygnał "stój", to nie ma takiego sygnału, który pasuje, bo wszystkie wymagają, aby na następnym semaforze było "Bez ograniczeń", a jest "Stop".
CZyli to by zadziałało jak na następnym byłby S2?
Spróbuję poustawiać wg zaleceń.

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

: 09 mar 2020, 07:14
autor: gbbsoft
Rodzaj następnego semafora nie ma znaczenia.

Zadziałałoby, gdybyś po puszczeniu pociągu na następnym zrobił s2

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

: 09 mar 2020, 10:44
autor: Wmac127
gbbsoft pisze:
09 mar 2020, 07:14
... Zadziałałoby, gdybyś po puszczeniu pociągu na następnym zrobił s2
To jakie zastosowanie ma "Ograniczenie za następnym semaforem/blokiem" ?

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

: 09 mar 2020, 11:37
autor: gbbsoft
Określa, jakie warunki ma spełnić droga między następnym i jeszcze następnym blokiem, aby dany sygnał został wybrany.

Przy 3 sygnałach, to w tej części wybierz "dowolne", bo te 3 sygnały są w żaden sposób zależne od drogi za następnym blokiem.

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

: 09 mar 2020, 18:12
autor: Wmac127
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyświetlić sygnał manewry Ms2 na semaforze. Przeglądałem, ale znalazłem tylko w prędkość manewrowa. Jak to powiązać aby na semaforze A1 pokazał się sygnał Ms2 i lokomotywa ruszyła z prędkością manewrową?

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

: 10 mar 2020, 18:16
autor: gbbsoft
Po prawym przyciskiem myszki, na końcu bloku, masz opcje "Uruchom manewrowanie". Wtedy ustawiany jest sygnał manewrowy i jazda jest do najbliższego bloku.