Czy potrzebuję Lenz BM2?

andsaw
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 18:28
System DCC: Roco, MultizentralPro

Czy potrzebuję Lenz BM2?

Post autor: andsaw »

Witam
Mam makietę ok.20 m sterowana za pomocą centralki Roco Z21czarna. Oprócz tego podłączony moduł pętli Roco 10797, działa oraz moduł DR4088 jeszcze niepodłaczony Chciałbym podzielić makietę na odcinki izolowane na ztrzymanie lokomotywy na stacji lub przed semaforem. Tutaj pojawia się pytanie: podłączę Lenz BM2 to jak podłaczyć DR4088, czy BM2 potrzebuje informacji zwrotnej, czy ma to sens, czy jakieś inne rozwiazanie.
Wydaje mi się że BM2 obsługuje jeden odcinek izolowany a jeżeli mam wiecej BM2 to jak tym sterować, rozróżnić różne odcinki. Jakoś nie mogę tego ogarnąć. a może powinienem zmienić moduły. Do sterowania makietą próbuje zastosować Z21 app.
Pozdrowienia
Andrzej
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1913
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Sterowanie, dekodery

Post autor: gbbsoft »

> BM2 potrzebuje informacji zwrotnej

BM2 do swojego działanie nie potrzebuje informacji zwrotnej.
BM2 daje informację zwrotną (poprzez np: DR4088) do centralki, a co centralna z tą informacją zrobi, to już inna sprawa.

> BM2 obsługuje jeden odcinek izolowany a jeżeli mam wiecej BM2 to jak tym sterować, rozróżnić różne odcinki
Jeden BM2 = jeden semafor = 1 lub 2 odcinki izolowane.
BM2 steruje się z "analogowych" semaforów. Nie wiem jak chcesz nimi sterować z centralki?

Jak by co, to tu jest instrukcja do BM2: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... ja+do+BM-2

PS. BM2 to był pomysł dla tych co przerabiają makietę analogową na cyfrową. Mają "analogową" infrastrukturę do sterowania semaforami i używali metod typu "wyłączę prąd na odcinku przed semaforem" do zatrzymywania loka. Jeżeli teraz w taką makietę zamiast 12V wprowadzisz prąd z centralki "cyfrowej", to BM2 umożliwiał podobną komunikację części "analogowej" sterowania semaforami z częścią "cyfrową" czyli dekoderami w lokach w odcinkach izolowanych. Chodziło o to, że cyfrowemu dekoderowi nie można nagle zabrać prądu, bo np: przestaną ściecić światła, grać muzyka. Po drugie nie zwolni "wolno" tylko nagle stanie. Więc Lenz wymyślił, jak przekazać dekoderowi informacje, że ma zwolnić i zatrzymać się (asymetryczne zasilanie dekodera), gdy wjedzie na odcinek izolowany.

Natomiast jeżeli masz całą makietę cyfrową, to BM2 to chyba nie jest to co potrzebujesz..... Tu steruje się to programami komputerowymi (np: GbbKolejka, TrainController itp)

Po za tym wszystkie dekodery we wszystkich lokach muszą wspierać "technologię ABC". Masz takie dekodery? Bez tego lok przejedzie semafor i się nie zatrzyma.

Jeżeli chcesz się pobawić, to kup sobie jeden BM2 i spróbuj uruchomić swój pomysł nim kupisz tego większą ilość...
andsaw
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 18:28
System DCC: Roco, MultizentralPro

Re: Lenz BM2

Post autor: andsaw »

Witam
Dzięki za wskazówki, zaczyna sie wszystko powoli wyjaśniać. Rozjazdy, 16 st steruje za pomocą klawiatur Roco ale mam zamontowane również dekodery roco 10836, przełaczenie to kwestia godziny i mam zamiar sterować za pomocą komputera.
Wracając do DR4088 i odcinków izolowanych to rozumię, że bedę je widział na schemacie w komputerze. Większość dekoderów mam ZIMO z ABC ale czy ta funkcja będzie wykorzystana.
Podsumowując> na komputerze będę widział odcinki izolowane, ale jak mam zatrzymac tam lokomotywę i jak później ma ruszyć dalej.
Tyle na razie
Andrzej
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1913
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Lenz BM2

Post autor: gbbsoft »

> jak mam zatrzymac tam lokomotywę i jak później ma ruszyć dalej.
Ale za pomocą GbbKolejki?
andsaw
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 18:28
System DCC: Roco, MultizentralPro

Re: Lenz BM2

Post autor: andsaw »

Mam wgrana wersje demo tak ze sprubuje z tym programem.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1913
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Lenz BM2

Post autor: gbbsoft »

GbbKolejka nie wymaga BM2.

Jak lok jedzie i dojeżdża do odcinka izolowanego, który powinien się zaczynać w pewnej odległości od semafora, to fakt wjazdu na ten odcinek powinien za pomocą informacji zwrotnej dotrzeć do programu. Można do tego wykorzystać moduł wykrywający pobór prądu podłączony do tego odcinka izolowanego. Sygnał wjazdu na początek odcinka izolowanego powoduje w programie wykonanie obliczeń, z których wynika za ile sekund program ma wysłać do lokomotywy prędkość zero, aby lok (powoli) zatrzymał się wskazaną ilość centymetrów przed semaforem. W programie w tym miejscu musi być zdefiniowany "blok", w którym wpisuje się wiele parametrów. Dodatkowo lokomotywa powinna być w programie sprofilowana (zczytane dla niej prędkości jazdy na każdym z 28 prędkości, dla każdego kierunku jazdy) i wpisane do niej CV4.

Proponuje na razie zrobić jeden odcinek izolowany i na nim poćwiczyć. Odcinek powinien być co najmniej tak długi jak najdłuższa droga hamowania ze wszystkich lokomotyw z największej prędkości jaka jest przewidziana dla każdej lokomotywy.
andsaw
Posty: 6
Rejestracja: 18 lis 2018, 18:28
System DCC: Roco, MultizentralPro

Re: Czy potrzebuję Lenz BM2?

Post autor: andsaw »

Witam
NIestety program nie znajduje Z21. W zakladce DCC system probowalem innch polaczen lecz bez skutku. Moze jest jakis blad w podlaczeniu.
Mam Digikeijs DR4088RB poiaczony: z Z21 przez R-BUS a z komputerem przez S88 i dwoma przewodami z torowiskiem.
Prosze o pomoc.
Andrzej
ODPOWIEDZ