reticulan - pytania

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: reticulan - pytania

Post autor: gbbsoft »

ad1. tak
ad2. tak
ad3. nie powinno. Zawsze możesz przejść na intefejs Lenz'a, który jest szybszy
ad4. na tym się nie znam. Moim zdaniem nie.
ad5. nie
ad6. To są normalne wejścia informacji zwrotnej. Działają tylko z centralką Lenz'a. Moim zdaniem można je wykorzystać do wykrywania obecności loka na odcinku izolowanym po dokupienie modułów LB101
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: reticulan - pytania

Post autor: reticulan »

gbbsoft pisze: 23 cze 2018, 21:03 ad6. To są normalne wejścia informacji zwrotnej. Działają tylko z centralką Lenz'a. Moim zdaniem można je wykorzystać do wykrywania obecności loka na odcinku izolowanym po dokupienie modułów LB101
1. A czy zamiast LB101 można użyć kontaktronów i magnesów?
2. Czy dobrze rozumiem w takim razie, że dekoder LS100 posiada 8 wejść informacji zwrotnej?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: reticulan - pytania

Post autor: gbbsoft »

ad1. Wydaje mi się, że tak.
ad2. Moim zdaniem: tak.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: reticulan - pytania

Post autor: reticulan »

Zapoznałem się z instrukcją dekodera LS100 i wychodzi na to że wyjścia dekodera można wykorzystać do sterowania semaforami świetlnymi. Ale jest jeden szkopuł. Jeżeli przykładowo podłączę semafor świetlny 2 komorowy do jednego z wyjść to może palić się ciągle światło albo czerwone albo zielone, nigdy oba na raz. I tu pojawia się problem bo chce wysterować semafor 4 komorowy. Powiedzmy że przy odpowiednim podłączeniu i ustawieniu w gbbkolejce poszczególnych komór semafora jestem w stanie pominąć problem naprzemiennego działania wyjścia. Poniżej zamieściłem schemat podłączenia który pozwala mi na zrealizowanie w zasadzie wszystkich sygnałów które może pokazać ten semafor. Pytanie moje brzmi.

Czy mogę zrealizować takie podłączenie jak jest zakreślone na niebiesko. chodzi mi o połączenie (zmostkowanie) pinu "C". Według mnie wszystkie piny "C" ze wszystkich 4 wyjść, posiadają ten sam potencjał, a przynajmniej powinny. Jeśli jest inaczej to proszę o poprawienie mnie.

Jeśli to połączenie jest bezpiecznie dla dekodera, to będzie to działało jak gdyby semafor 4 komorowy rozbity był na dwa semafory dwukomorowe. Zresztą chyba dekoder i tak "nie wie", ilu komorowym semaforem steruje.
Załączniki
LS100.JPG
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: reticulan - pytania

Post autor: gbbsoft »

reticulan pisze: 26 cze 2018, 14:30 Czy mogę zrealizować takie podłączenie jak jest zakreślone na niebiesko. chodzi mi o połączenie (zmostkowanie) pinu "C". Według mnie wszystkie piny "C" ze wszystkich 4 wyjść, posiadają ten sam potencjał, a przynajmniej powinny. Jeśli jest inaczej to proszę o poprawienie mnie.
Nie wiem. Podejrzewam podobnie, że wszystkie C są połączone, ale to trzeba by otworzyć dekoder.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: reticulan - pytania

Post autor: reticulan »

Otworzyć dekoder albo zmierzyć miernikiem. Niestety jeszcze nie posiadam tego dekodera bo czekam dostawę.

Rozumiem że Pan nie posiada tego dekodera?

Jestem pełen nadziej że jest tak jak pisałem bo ma on w sobie wejścia informacji zwrotnej i działa jak dwa dekodery w jednym. a raczej dekoder i moduł informacji zwrotnej.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: reticulan - pytania

Post autor: gbbsoft »

Nie, nie mam. Moje rozjazdy maja wbudowane dekodery.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: reticulan - pytania

Post autor: reticulan »

aaa... czyli LS150 też Pan nie posiada z tego wynika. Rozumiem. W takim razie będę musiał cierpliwie poczekać na dostawę zamówionych dekoderów i sprawdzić organoleptycznie miernikiem. Jak sprawdzę to podzielę się informacją czy piny "C" mają ten sam potencjał.
reticulan
Posty: 146
Rejestracja: 29 maja 2018, 21:37
Miasto: Częstochowa
System DCC: Roco 10764

Re: reticulan - pytania

Post autor: reticulan »

witam. Doszły już do mnie dekodery i faktycznie wszystkie piny "C" mają ten sam potencjał. Z zaprogramowaniem dekoderów nie było żadnych problemów, wszystko fajnie i cacy. LS150 działa super. Mam mały problem natomiast z LS100. Jak wcześniej wspomniałem można ustawić 3 tryby pracy wyjść. Chwilowe, ciągłe i pulsacyjne.

Pulsacyjny działa tak że z określoną częstotliwością przełącza + i - danego wyjścia. Tak po prostu sobie mruga na przemian. Chwilowo to znaczy że dopóki jest podawany sygnał przez multimouse albo przez GBBkolejke to wyjście działa, oczywiście tylko + albo minus, nigdy razem. Może sie nadać do działania tarczy ostrzegawczej na przejazdach (szlabanach), gdzie są dwa czerwone światełka mrugające na przemian.

Z chwilowym ustawienie wyjść jest taki problem że podtrzymuje on ciągle komunikacje z multimause lub GBBkolejką, wówczas komunikacja z innymi jest niemożliwa, albo dzieją się dziwne rzeczy, zapalają się np nie te światła co trzeba. itp. po prostu dekoder głupieje. wiec chwilowe ustawienie nadaje się do sterowania zwrotnicami.

Jedyna nadzieja chcąc sterować semaforami świetlnymi to praca ciągła, ale i tu nie obeszło się bez problemu, którego nadal nie udało mi się rozwiązać.

Podłączając semafor 4 komorowy dokładnie tak jak na schemacie kilka postów powyżej, można sterować jednocześnie wszystkimi wyjściami ale z pewnymi ograniczeniami, otóż bazując na powyższym rysunku można zapalać światła białe z czerwonym lub białe z zielonym lub żółte z czerwonym lub żółte z zielonym. Nie da się natomiast zapalić czerwonego razem z zielonym i białego z żółtym. Oczywiście nie da się także zapalić dowolnych 3 świateł jednocześnie i wszystkich naraz.

Ale to nie problem, bo to sobie obszedłem odpowiednio podpinając kolory komór do wyjść.

Problemem jest to że jak zapalone przykładowo czerwone i chcę potem zapalić np tylko białe (jako jazda manewrowa dozwolona) to czerwone nie gaśnie. Zawsze palą się dwa światła i nie można ich wyłączyć (całkowicie wygasić semafora też się nie da). Żeby wyłączyć czerwone muszę włączyć zielone, ale nie mogę wyłączyć ich obu jak tylko raz je załączę. Wyjścia działają na zasadzie przełączania. Czyli świeci się albo żółte albo biała razem z czerwonym albo zielonym. Podając sygnał z GBBkolejki nie chcą się wyłączyć "niepotrzebne komory".

Fizycznie jestem w stanie to obejść wykorzystując cały dekoder do jednego semafora 4 komorowego i podpinając jedno światło do jednego wyjścia a nie po dwa światła do jednego wyjścia jak do tej pory podczas testowania. Ale wiadomo koszty, i po co marnować po pół każdego wyjścia.

Jaka jest możliwość żeby całkiem wyłączyć wyjście. Jest jakiś sposób w programie żeby to obejść? Może dałoby się dodać jakąś funkcję. Jak w takim razie w blokach sterowane są te semafory, skoro GBBkolejka nie ma polecenia całkowitego odcięcia wyjścia dekodera (albo ja czegoś nie wiem)? Póki co żeby wyłączyć jedną połówkę wyjścia muszę załączyć drugą. a to chyba nie o to chodzi. Tryb Toggle lenz także sprawdziłem i bez skutku, nie wiem do czego miałby służyć i nie wiem jak go użyć prawidłowo.

Może jednak inny dekoder powinienem zastosować, jak ten od Rubikusa do akcesoriów gdzie widać na schemacie, że można podłączać dwa urządzenia do obu połówek wyjścia i działają jednocześnie (a w LS100 działa jedna połówka), ale ze względu na coraz gorsze opinie o Rubikusie (od ponad miesiąca telefony do Rubikusa nie odpowiadają żeby się cokolwiek dowiedzieć) więc nie zakupiłem tego dekodera. Proszę o poradę bo na tą chwilę stanąłem z dalszymi zakupami do momentu wyjaśnienia tematu, bo po prostu nie wiem które urządzenia powinienem w dalszej kolejności zakupić.

PS. Przy trybie ciągłym pracy wyjścia nie działa mruganie świateł. Pewnie właśnie ze względu na brak komendy wyłączającej wyjście.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1929
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: reticulan - pytania

Post autor: gbbsoft »

Wydaje mi się, że problem z LS100 polega na tym, że on jest zaprojektowany przez Lenza do rozjazdów. I wszystko co tu opisujesz ładnie pasuje do... rozjazdów. Gbbkolejka nic tu do tego nie ma. Pewnie rozwiązaniem twojego problemu jest nie kupowanie LS100, a kupowanie LS150, skoro z nim jest wszystko OK.

W rozjazdach używa się dwa wyjście sparowane, jedno przerzuca rozjazd w jedna stronę, drugie w drugą. Kropka. Nigdy nie działają naraz. Tylko w zależności jakie urządzenie przerzuca rozjazd, to dekoder musi się inaczej zachowywać: elektromagnes (chwilowe), silniczek (ciągłe) itp.

Połączenie dekodera z informacją zwrotną w jednej obudowie też jest dobre dla rozjazdów, ale raczej na gigantycznych makietach, gdzie program musi wiedzieć, czy rozjazd się rzeczywiście przełożył, a to właśnie się dowie poprzez informację zwrotną.
ODPOWIEDZ