Semafory świetlne wielokomorowe

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Odświeżam temat.
Zajmuję się teraz instalacją semaforów wielokomorowych. I mam taki problem z ustawieniem elementu DCC. Jest semafor trzy-sygnałowy S1,S2,S3.
Czy połącz element DCC wpisujemy tak:
GbbK-sem. w.kom.png
Czy tam gdzie są kolory świateł czy sygnały (S1,S2 itd)
Matryca wygląda tak:
GbbK-sem. w.kom12.png
Podglądając pliki plansz Kolegów znalazłem, że jedni wpisują w światła a jeden w sygnały (S1,S2 itd)
W instrukcji nie znalazłem. Więc jestem w kropce bo próbowałem doświadczanie i nie daję rady.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1835
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Synchronizacja semaforów, rozjazdów.

Post autor: gbbsoft »

To zależy czy twoje urządzenia sterują sygnałami, czy kolorami?
Sa układy (np: Lenz), które po prostu steruja konkretnymi diodami, konkretnymi kolorami. Wtedy podłączasz pod kolory.
Ale są też układy DCC, którym się podaje jaki sygnał ma być ustawiony, wtedy podłączasz je pod S1, S2, S3.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Czy przewidujesz wstawienie w semaforach wielokomorowych (Predefiniowane) semaforów zarządu DR z lat 70-tych?
Ja spróbuje ustawić pod sygnały S1,S2,S3 i Ms odpowiedniki DR ale to przecież wg ustawień matrycy powinno działać.
Ciągle czekam na dekodery więc nie mogę sprawdzić doświadczalnie.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1835
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

No właśnie. Trzeba użyć semafora wielokomorowego, bo tam jest matryca za pomocą której powinno się to ogarnąć.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Semafor wielokomorowy podłączony jest do dekodera MS4ACC i ... kiepsko to działa.
Semafor ma wyświetlać 3 sygnały: STÓJ, WOLNA DROGA i WOLNA DROGA ze zmniejszoną prędkością. Matryca ustawiona na te 3 sygnały, zgodnie z sugestią nastawy dotyczą świateł a nie sygnałów.
Po pierwsze nie jestem pewien czy użyć Trybu ON/OFF czy Trybu Toggle (Lenza). Ja mam Lenza ale nie jestem pewien czy użyć tego trybu Toggle bo w innych przypadka przy dekoderach akcesoriów używam ON/OFF i jest OK.
Przy trybie ON/OFF semafor nie wyświetla prawidłowych wszystkich sygnałów, tylko S1 i S2 natomiast na S10 czy S12 nie reaguje mimo poprawnych nastaw na rozjazdach. Po włączeniu trybu Toggle działa ten semafor dobrze wyświetlając sygnały. Nie znam do końca zasady jak wpisywać adresy dla poszczególnych świateł przy trybie Toggle ale jakoś wpisałem adresy śwaiteł ON/OFF. Niestety inne semafory na analogiczne ustawienia nie działają poprawnie.
Przewody do dekodera są podłączone prawidłowo bo na manipulatorze LH100 semafor przełącza światła wg adresów podanych przez Marcina.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1835
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Jeżeli światła działają ci z manipulatora Lenz'a poprawnie, to użyj trybu 'Toogle'. On symuluje naciskanie przycisków na manipulatorze Lenza.

Ale program ci źle pokazuje sygnał na planszy w komputerze, czy dobrze pokazuje sygnał na planszy w komputerze, tylko źle przenosi to na rzeczywistą makietę?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze:
05 mar 2020, 20:21
Jeżeli światła działają ci z manipulatora Lenz'a poprawnie, to użyj trybu 'Toogle'. On symuluje naciskanie przycisków na manipulatorze Lenza.
Tak LH100 steruje światłami na semaforze prawidłowo.
Jak wpisać w Toggle?
Mam np. semafor A2: S1, S2 i S10. W MS4ACC dla A2 są adresy przypisane do trzech wyjść: S1 28-5;S2 28-6 i S10 28-7. Jak to rozpisać bo w Togglu jest na każde światło ON/OFF
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1835
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Tryb "Toogle" działa wtedy, gdy semaforem sterujesz jak rozjazdami:
https://www.gbbkolejka.pl/!forum/viewto ... p=833#p833

Tak nimi sterujesz?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Tak właśnie przed chwilą też pomyślałem.
Zaraz sprawdzę.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Nic z tego. każdy pokazuje jak chce. Może jest jakiś błąd u mnie w planszy???
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ