Semafory świetlne wielokomorowe

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1834
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

To znaczy, że na planszy masz inne kolory świecące na semaforze niż w rzeczywistości?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Tak. Jeden z semaforów w ogóle nie reaguje. Cały czas jest S1 a lokomotywa rusza do następnego bloku.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1834
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Ale w programie jest ciągle S1, czy na makiecie (a w programie jest ok)?

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

I na makiecie, na planszy jest S1 a mimo to lokomotywa rusza do następnego bloku.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1834
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Załącz plik .plansza i podaj nazwę semafora.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

gbbsoft pisze:
06 mar 2020, 07:41
Załącz plik .plansza i podaj nazwę semafora.
Problem mam ze wszystkimi pięcioma semaforami A1,A2,AB3,B4,B5 podłączonymi do dwóch MS4ACC oznaczonymi A i B.
Po wpisaniu trybu toggle tylko ON, po włączeniu WSZYSTKIE ŚWIATŁA SEMAFORÓW WIELOKOMOROWYCH i SYNCHRONIZACJI USTAWIEŃ,
stan wszystkich semaforów A1;A2;AB3;B4 i B5 jest taki:
A1 = Ms2
A2 = off
AB3 = S10
B4 = S2
B5 = S1
Semafor A1 ma sygnał ustawiony: S1,S10 i Ms2. czyli odpowiednio Hp0,Hp2;Hp0+Sh1
Semafory A2;AB3;B4;B5 mają ustawione: S1,S2 i S10 odpowiednio Hp0;Hp1;Hp2
U mnie na makiecie są semafory wg DR ale odpowiednikami Hp0,Hp1,Hp2 czy Hp0+Sh1.
Przewody są podłączone do MS4 zgodnie z rozpiską i są dobrze, bo sprawdzając przy pomocy LH100 reagują prawidłowo.
Załączniki
WMac_v.05.1_2020.plansza
(10.04 MiB) Pobrany 5 razy
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1834
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: gbbsoft »

Skupiłem się na semaforze A2, bo go szybko znalazłem.
Wydaje mi się, że pokazuje poprawnie sygnały (w programie) przy jeżdzie np: z bloku 19 do 1

Wg tej konfiguracji, którą widzę w programie, to powinieneś przełączyć ustawienia DCC na 'OnOff Mode', bo masz po jednym wyjściu na kolor (a nie po dwa).

Usuń koniec bloku, aby semafor był poza blokiem i sprawdź, czy ręcznie ustawianie kolorów z lokalnego menu działa poprawnie.

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

OK, zrobię ON/OFF. Adresy ustawiać wg świateł czy sygnałów???
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Zrobiłem ON/OFF wg świateł. Semafor A1 poza blokiem wyświetla prawidłowo, ale semafor B5 poza blokiem nie reaguje na polecenia na makiecie natomiast na planszy tak. Manipulator po wpisaniu adresów B5 steruje prawidłowo sygnałami semafora.
Pozdrawiam
MAciej

Awatar użytkownika
Wmac127
Posty: 265
Rejestracja: 12 lut 2017, 16:20
System DCC: XpressNet; LENZ - LZV100, LH100, LH01

Re: Semafory świetlne wielokomorowe

Post autor: Wmac127 »

Czy będzie jakaś podpowiedź co dalej?
Pozdrawiam
MAciej

ODPOWIEDZ