Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

MaciejWesoła
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2022, 12:10
Miasto: Warszawa
System DCC: GBBKolejka, Digikeijs DR5000

Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: MaciejWesoła »

Uruchomiłem sobie sterowanie lokomotywami przez układ GBBKolejka - centrala Railbox - dwa różne dekodery lokomotyw. Fajnie wszystko działa. No ale mam kilka małych serwomechanizmów modelarskich i wymyśliłem sobie, żeby je wykorzystać do sterowania zwrotnic i szlabanów. Nabyłem drogą kupna dekoder Digikeijs DR4024 i jak na razie bezskutecznie próbuję go uruchomić z GBB.
Dekoder nie wychodzi z trybu programowania nawet przy zapisie CV.
Robiłem takie próby z GBB ( nie mam myszy) i skończyło się jak powyżej czyli nie wychodzi z trybu programowania. Jedyny sposób na wyjście z tego trybu to wielokrotne klikanie przyciskiem włączania/wyłączania trybu programowania i po którymś tam -set kliknięciu dioda gaśnie - przy czym ona nie świeci stałym światłem jak mówi instrukcja tylko błyska nieregularnie, tak jakby sygnalizowała transmisję jakiś pakietów.
Stałym światłem świeci tylko na początku, po pierwszym wciśnięciu przycisku. Ptrzy rozpoczęciu programowania zaczyna błyskać i tak może bez ograniczeń.
Dekoder jest podłączony zgodnie z instrukcją do torów programowania. Zresztą na PoM robiłem próby resetu do ustawień fabrycznych i też nie działa.
Ktoś miał podobny problem?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2127
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: gbbsoft »

Rozumiem, że:
- podłączasz zasilanie do DR4024
- podłączasz wejście Signal do torów (normalnych, nie do toru do programowania)
- tworzysz planszę w GbbKolejka, na które jest tylko jeden rozjazd z odpowiednim adresem
- wchodzisz w tryb programowania na DR4024
- na planszy przełączasz rozjazd
- DR4024 nie wychodzi z trybu programowania (znaczy nie dostał informacji, że przełączyłeś rozjazd)
Tak?
MaciejWesoła
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2022, 12:10
Miasto: Warszawa
System DCC: GBBKolejka, Digikeijs DR5000

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: MaciejWesoła »

NIezupełnie.
- podłączam zasilanie do DR4024 razem z sygnałem do torów normalnych - układ dopuszcza taką opcję wg instrukcji.punkt 5.1 rysunek drugi.
- tworzę planszę w GbbKolejka, na które jest tylko jeden rozjazd z odpowiednim adresem
- wchodzę w tryb programowania na DR4024
- na planszy przełączam rozjazd - dioda zaczyna mrugać
- DR4024 nie wychodzi z trybu programowania (znaczy nie dostał informacji, że przełączyłeś rozjazd)
Nie ma sposobu na wyłączenie tego mrugania , działa tylko wielokrotne naciskanie i za setnym razem dioda gaśnie.
Ja myślę że DR dostaje jakąś informację bo zaczyna mrugać dioda, co dzieje się jeśli dekoder dostaje sygnał sterujący ( na przykład) ale brakuje w tej sekwencji informacji o zakończeniu przesyłu danych. Wtedy dioda powinna zapalić się światłem ciągłym i przyciskiem wychodzi się z trybu programowania.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2127
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: gbbsoft »

W komunikacji między Gbbkolejka a centralka nie ma pojęcia "informacji o zakończeniu przesyłu danych". Wiec nic więcej zrobić nie mogę.

Robimy programowanie wg 3.1.

Ps. Tam jest napisane, że musisz dać 2A zasilania. Dajesz tyle z tej centralki?
MaciejWesoła
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2022, 12:10
Miasto: Warszawa
System DCC: GBBKolejka, Digikeijs DR5000

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: MaciejWesoła »

Tak, nawet 3A. No nic walczę dalej do skutku, dam znać o efektach.
Akronaut
Posty: 73
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: Akronaut »

Nie wiem czy Ci pomogę ale opisze mój przypadek.
DR 5000 i DR 4024. Programowałem z poziomu centrali.
Kilka tygodni temu tez miałem problem z programowaniem tego modułu. Podłączenie zrobiłem jak w instrukcji z toru do programowania ale musiałem zmienić parametry 2 programowania (ACK Delta current i Max. Programming current). Niestety nie pamiętam, które były pierwotnie a które pozwoliły programować DR 4024.
Załączniki
ustawienia programowania 1.jpg
ustawienia programowania 2.jpg
Akronaut
Posty: 73
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: Akronaut »

Nie zauważyłem: zmieniłem jeszcze 2 parametry Programming packet i POM packet repeat count.
MaciejWesoła
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2022, 12:10
Miasto: Warszawa
System DCC: GBBKolejka, Digikeijs DR5000

Re: Gbb +Railbox 1110 + Digikejs 4024

Post autor: MaciejWesoła »

Problem się rozwiązał. Kupiłem DR5000 i od razu wszystko zaskoczyło.
ODPOWIEDZ