Makieta antośka

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2192
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta antośka

Post autor: gbbsoft »

Robisz rozkład jazdy, w którym używasz tego przycisku.
Dodatkowo w kolumnie "Czas" ustaw ile czasu ma upłynąć nim program przejdzie do kolejnego kroku.
Zrzut ekranu 2023-02-19 164902.jpg
antosiek
Posty: 10
Rejestracja: 06 lip 2020, 10:49
Miasto: Otwock
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Makieta antośka

Post autor: antosiek »

Zrobiłem od nowa dwa, proste rozkłady dla dwóch lokomotyw. Jeżeli uruchamiam rozkłady pojedyńczo jest ok. Rozkłady się restartują. Jeżeli dwa, równocześnie, to wykonują co trzeba i stają bez restartu. Zrobiłem trzeci nadrzędny rozkład, tak jak sugerowałeś, z zaznaczonym restartem. Rozkłady się wykonują i koniec. Bez restartu.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2192
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta antośka

Post autor: gbbsoft »

Może wrzuć ten prosty plik .plansza
antosiek
Posty: 10
Rejestracja: 06 lip 2020, 10:49
Miasto: Otwock
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Makieta antośka

Post autor: antosiek »

Proszę bardzo.
Załączniki
makieta 1.plansza
(290.19 KiB) Pobrany 49 razy
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2192
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta antośka

Post autor: gbbsoft »

1. W "Rozkład Jazdy1" drugi wiersz jest błędny. Podałeś przejazd do 'bloku 4', a tam się lok nie zatrzymuje. Powinieneś od razu podać przejazd do 'bloku 1,2'.

2. W "Rozkład jazdy2" to samo. Blok 35 jest niepotrzebny, bo tam się loki nie zatrzymują.

3. Możesz dać "Restartuj po zakończeniu" dla 'Rozkład jazdy 1' i 'Rozkład jazdy 2' (i nie uruchamiać Rozkładu jazdy 3). Ale jak uruchamiasz "Rozkład jazdy3, to niech tylko on ma "Restartuj po zakończeniu", a pozostałe nie. Dodatkowo w 'Rozkład jazdy 3' daj jakieś opóźnienia (np na końcu), bo on robi jeden przebieg w 1 sekundę i co sekundę próbuje uruchomić pozostałe dwa rozkłady jazdy. :-) Szkoda procesora...
antosiek
Posty: 10
Rejestracja: 06 lip 2020, 10:49
Miasto: Otwock
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Makieta antośka

Post autor: antosiek »

Zrobiłem to co sugerowałeś z usunięciem bloków, w których loki się nie zatrzymywały. Jest ok. restart działa. Choć do końca tego nie rozumiem, bo skoro były rozkłady wykonywane to czemu nie restartował. Trochę szkoda mi tych dwóch usuniętych bloków bo tam stały semafory już działające. Teraz kłopot bo muszę chyba przejść na kontaktrony. Na szczęście mam moduł informacji zwrotnej współpracujący z kontaktronami. Jak już piszę, to jedno drobne pytanie. Czy może pracować nadrzędny rozkład z rozkładem nie zapisanym w nadrzędnym oparty na zupełnie innych blokach?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 2192
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Makieta antośka

Post autor: gbbsoft »

Ale te semafory powinny poprawnie działać.

> Czy może pracować nadrzędny rozkład z rozkładem nie zapisanym w nadrzędnym oparty na zupełnie innych blokach?
Tak.

> bo skoro były rozkłady wykonywane to czemu nie restartował.

Moim zdaniem, one nie wykonywały się do końca.
Podczas działania rozkładu przejdź do zakładki 'definicja' i wybierz podejrzany rozkład jazdy. Wtedy w kolumnie "Opis błędu' widać, co się z rozkładem jazdy dzieje.
ODPOWIEDZ