Obrotnica

rafal
Posty: 122
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Obrotnica

Post autor: rafal »

Chciałbym teraz żeby program obracał samodzielnie obrotnicą i proszę o podpowiedz jak zastosować dekoder zwrotnic do sterowania obrotnicą.
Czy wystarczy jeden czy potrzeba więcej tych dekoderów,

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1867
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Obrotnica

Post autor: gbbsoft »

Nie ma na to jednej odpowiedzi.

Moge podpowiedzieć, że program umie sterować obrotnicą na trzy sposoby:
- albo podaje dekoderowi numer wyjścia do ustawienia (każde wyjście z dekodera to inny numer wyjścia)
- albo steruje obrotnicą poprzed podawanie sygnałów do dekodera: ustaw silnik do przodu/tyłu, następnie go włącz i po pewnym czasie wyłącz (plus alternatywnie sygnał: obróc o 180st)
- jest jeszcze mozliwość sterowania poprzez dekoder lokomotyw, tak jakby sterować lokiem: program ustawia kierunek jazdy i prędkość maksymalną, a po pewnym czasie ustawia prękość 0.


Reszta zależy od obrotnicy, jej możliwości, osprzętownienia i oprogramowania.

rafal
Posty: 122
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Obrotnica

Post autor: rafal »

To może podpowie mi Pan jak podłączyć obrotnice według ad.2 i ad.1 pozdrawiam

rafal
Posty: 122
Rejestracja: 02 mar 2014, 14:34

Re: Obrotnica

Post autor: rafal »

Tak po długim czasie w końcu mam podłączoną obrotnice heljana, zrobił mi do niej programista płytkę do sterowania cyfrowego,działa idealnie w auto przejazdach i z manipulatora.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1867
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Obrotnica

Post autor: gbbsoft »

Cieszę się, że problem został rozwiązany.

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Obrotnica

Post autor: dccand »

Witam,
Mam też pytania dotyczące obrotnicy. Nie mam jej fizycznie podłączonej ale próbuje symulować w programie.
Docelowo ma być podłączone sprzętowo tak: centralka DR5000 , kontroler DR 5052 i moduł inf zwrotnej DR4088 (S88N) oraz dekoder silnikowy ESU (silnk pomostu). Informacje wg opisu idą po Loconet między DR5000 a DR5052 . GBBkolejka po Loconet połączyła się z DR5000 po wybraniu Locobuffer .
1. Co wybrać dekoder sprzętowy, czy lokomotywy?
2. Co bym nie wybrał mam komunikat: Loconet index wkraczał poza granice tablicy. ( symuluje bez podłączonych urządzeń) Choć za pierwszym razem symulowała dobrze. Dodałem plik.
Załączniki
loconet obr.plansza
(211.21 KiB) Pobrany 22 razy

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Obrotnica

Post autor: dccand »

Udało się dojść . Definiujemy jako dekoder lokomotywy . Ale problem, żeby program Gbbkolejka rozumial to tak jak ustawiono w module Dr5052 . Inna koncepcja definiowania torów do obrotnicy.

ODPOWIEDZ