Digikeijs a Lenz

artens1
Posty: 4
Rejestracja: 25 lut 2019, 13:34
Miasto: GRODKÓW
System DCC: LENZ-LZV200

Digikeijs a Lenz

Post autor: artens1 »

Dzień dobry!
Zainstalowałem na makiecie moduły LR101 i LB101.Ze względu na sterowanie obrotnicy podłączyłem i skonfigurowałem z Gbb kolejką DR5000
Digikeijsa.Po podłączeniu RS w DR5000 do LR101 nie widać lokomotywy w Gbb kolejce.Komunikacja z programem po Xpresnet.Dodam,że w DR5000
w monitorze RS loki są widoczne w blokach.Jaki może być powód,że nie widć w programie mimo wpisania adresu z LR101 np. 68/1.
Czy ktoś użytkujący Gbb kolejkę ma taki układ-proszę o info.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1837
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: gbbsoft »

Powód mogą być dwa:
- wpisany jest zły adres w GbbKolejka
- centralka nie przesyła informacji do programu.

Uruchom 'podgląd komunikacji z DCC' i spróbuj uchwycić komendy, które przychodzą do programu w momencie zadziałania informacji zwrotnej.
Jeżeli takich nie ma, to centralka nie przysyła takich informacji. Jeżeli są, to przyślij do mnie - odczytam ci adres.

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: dccand »

Ja też to ćwiczyłem z DR5000 tylko z LB101 plus LR101. I tak DR 5000 widziało w diagnostyce zajętość lecz GbbKolejka nie. Wydaje mnie się, że same moduły LB101 i LR101 to za mało. Podejrzewam, że trzeba użyć jeszcze LB050 (moduł wykrywania jak rozumiem obciążenia). Podejrzewam, że jest to odniesienie i info, że coś jest na torach. Przepraszam, że tak nieskładnie napisałem. https://www.lenz-elektronik.de/pdf/b_11220_d.pdf <--Tu jest pokazane jak powinno być. Nie mam jak przetestować bo nie posiadam LB050. Jeśli by to pomogło to chętnie prosiłbym o info. Oczywiście, że ten moduł raczej potrzebny centralce, żeby wysłała właściwe dane do programu. Jeśli moje podejrzenia są słuszne.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1837
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: gbbsoft »

LB050 to moduł wykrywania przerwania zasilania. Przydaje się raczej w dużych makietach i w sytuacjach, gdy tor jest zasilany z innego zasilacza niż dekoder. Bo wtedy, jak wyłączysz zasilanie toru, to może pójść sygnał do PC, że blok jest wolny...

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: dccand »

No to nie ma wyjścia, będę musiał jednak znów podłączyć i podesłać jak wygląda komunikacja z GbbKolejką .

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: dccand »

Nie poddaje się. Po walce wygląda to tak . Jakaś komunikacja pojawiła się w GbbKolejce, gdy DR5000 wykrył LR101. Dołączam logging.txt z DR5000 oraz komunikacje z GbbKolejka oraz diagnostykę zajętości z DR5000. W pliku test bierzemy pod uwagę blok 1 adres 65 1
Załączniki
Logging.txt
(2.38 KiB) Pobrany 2 razy
komunikacja.txt
(2.78 KiB) Pobrany 4 razy
zajetosc.jpg
test.plansza
(771.69 KiB) Pobrany 2 razy

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1837
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: gbbsoft »

Kluczowe są te komendy:
2020-05-14 19:28:34.9654 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:41:83)
2020-05-14 19:28:34.9764 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:50:92)
2020-05-14 19:28:45.6310 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:40:82)
2020-05-14 19:28:46.7881 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:41:83)

Adres: 80 (szesnastkowo) czyli 128 (+/- 1)

Wartość: 41, czyli 0100 0001, czyli dolne 4 bity: 0001
Wartość: 50: czyli 0101 0000, czyli górne 4 bity: 0000

potem:
Wartość 40, czyli 0100 0000, czyli dolne 4 bity: 0000
Wartość 41, czyli 0100 0000, czyli dolne 4 bity: 0001

Czyli na chłopski rozum, to jest adres: 128 i wyjście 1.

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: dccand »

To przetestowałem. Niestety Gbbkolejka nie widzi zajętości . Ustawiłem wg podanych wskazówek na adresy 127.1, 127.2 ....127.8; 128.1, 128.2...128.8; 129.1,129.2...129.8 :(
Komendy:
2020-05-17 10:54:31.4082 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:40:82)
2020-05-17 10:54:32.7383 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:41:83)
2020-05-17 10:54:33.3924 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:40:82)
2020-05-17 10:54:33.7014 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:41:83)
2020-05-17 10:54:34.6854 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:40:82)
2020-05-17 10:54:34.8154 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:41:83)
2020-05-17 10:54:38.6767 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:40:82)
2020-05-17 10:54:39.9977 Otrzymano: Komenda (ff:fd:42:80:41:83)
Przetestowałem też inne wyjścia. Działają. Komendy też są wysyłane. Zmienia się wtedy ostatnia pozycja w komendach.
Załączniki
digikejisadres .jpg
adres bloku.jpg
komunikacja1.txt
(520 Bajtów) Pobrany 2 razy
Logging.txt
(2.38 KiB) Pobrany 2 razy
test1.plansza
(22.76 KiB) Pobrany 2 razy

dccand
Posty: 38
Rejestracja: 29 gru 2013, 19:29

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: dccand »

Jednak zadziałał na adresie 129.1 Ale musiałem wyłączyć program od DR5000 . Dopiero wtedy Gbbkolejka zareagowała. Teraz rozmowa z Digikejsem bo co innego Dr5000 robi a co innego pokazuje. Stąd problem.

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1837
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Digikeijs a Lenz

Post autor: gbbsoft »

DR5000 ma problem, bo w XPressNecie nie da się wysłać adresu 513. Więc muszą to jakoś kodować. Pewnie wymyślili, że 513=128 i napisali to gdzieś "małym druczkiem" :-)

ODPOWIEDZ