Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1782
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: gbbsoft » 21 lis 2019, 22:33

To jest normalna aktualizacja, Które nie usuwa ani licencji ani plików .plansza.

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: Akronaut » 22 lis 2019, 17:50

Z msi nie ryzykowałem ale ten exe po rozpakowaniu zadziałał jak normalna aktualizacja. Dziękuję. Wyłącza ale czas najkrótszy jaki mi się udało osiągnąć to około 2-3 sek. (dla cyklu włączenia i wyłączenia) mimo ustawienia czasu na 500ms i 1000ms. To już chyba wynika z bezwładności dekodera lub wydajności programu i PC. Chciałem uzyskać efekt zgaszenia lampy na "ułamek sekundy".

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: Akronaut » 26 lis 2019, 21:12

Czegoś tu nie rozumiem. Ustawiłem wyłączenie po 5 s. i ponowne włączenie po 2 s. więc powinienem mieć ruch na sieci w odstępie 5 i 2 s. A ruch na sieci jest co 10 s. Lampa świeci 10 s i gaśnie na 10 s.
ustawienia czasu.jpg
on.jpg
off.jpg
cykl.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1782
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: gbbsoft » 27 lis 2019, 22:09

Wystawiłem nową wersję testową. Zobacz, czy jest lepiej...

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: Akronaut » 28 lis 2019, 15:56

Jest lepiej. Wyłącza po 5 s. jak jest ustawione ale nie włącza po 2s. Na zrzucie masz 2 cykle ale oba włączone ręcznie. Sprawdzałem dla innych czasów włączenia i działa poprawnie. Tylko nie włącza ponownie.
komunikacja po zmianach.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1782
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: gbbsoft » 28 lis 2019, 17:18

Żebym dobrze zrozumiał:
- klikasz
- włącza
- wyłącza
- nie włącza?

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: Akronaut » 28 lis 2019, 17:42

Dokładnie tak jak napisałeś: nie włącza ponownie.
Do wczorajszej poprawki było tak, że włączało i wyłączało cyklicznie ale faza włączenia trwała 10 s. przy wpisanej 5 s. i ignorowało czas wyłączenia wpisany 2s.
Jeśli uda się rozwiązać ten problem usprawnieniem byłoby możliwe wyłączenie losowego włączania bez potrzeby zerowania czasów. Kłopotliwe jest zerowanie 4 wartości i ponowne ich wpisywanie. Ale to melodia przyszłości. ;)

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1782
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: gbbsoft » 02 gru 2019, 17:12

Zrobiłem tak:
- stworzyłem nową planszę
- dodałem system DCC
- wstawiłem urządzenie
- skonfigurowałem urządzenie
- właczyłem wszystko
- urządzenie mrugało.

Proponuję, abyś to powtórzył u siebie...

Akronaut
Posty: 65
Rejestracja: 19 kwie 2017, 19:54
Miasto: Rybnik
System DCC: Digikeijs DR5000

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: Akronaut » 02 gru 2019, 18:33

Dzięki za podpowiedź ale u mnie nie działa. Utworzyłem nowa planszę, dodałem nowe urządzenie.
Ręcznie przełącza a automatycznie nie włącza ponownie.
ustawienie czasów nowa plansza.jpg
on nowa plansza.jpg
off nowa plansza.jpg
komunikacja nowa plansza.jpg
komunikacja nowa plansza ręcznie.jpg

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1782
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: Urządzenia włącz i wyłącz losowo

Post autor: gbbsoft » 02 gru 2019, 19:53

To teraz ten plik, w którym to nie działa, załącz.

ODPOWIEDZ