kilka problemów

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1837
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

ad2.
To wpisz w dekodery CV3 i Cv4 takie jak w program.

> Droga hamowania rozumiem, że linijka i sam mierzę?
Tak, tak jeden z użytkowników kiedyś wymyślił... :-)

kolejarz
Posty: 9
Rejestracja: 29 kwie 2020, 22:58
Miasto: Ksawerów
System DCC: Martinezo DPB5A, S88

Re: kilka problemów

Post autor: kolejarz »

AD1) Robię automatyczne przejazdy, dodaję kilka bloków i w każdym ustawiam "min. czas postoju"
Jak ta opcja działa, bo jak narazie, nie ważne ile bym wpisał to i tak zawsze skład potrafi zatrzymać się na 1s i od razu wystartować dalej pomino ustawionych np 15s postoju. opcja "bez zatrzymania" nie jest zaznaczona

AD2) Do tego nie można pobrać listy dekoderów z "Importuj ze strony JMRI"

AD3) Czy można ustawić by w lokach automatycznie zapalało się światło i np dźwięk jeśli jest?

Awatar użytkownika
gbbsoft
Admin
Posty: 1837
Rejestracja: 09 lip 2008, 23:19
Miasto: Warszawa
System DCC: Lenz + Roco

Re: kilka problemów

Post autor: gbbsoft »

Tu chyba rzeczywiście jest nieporozumienie.
Dodanie kilku bloków do autoprzejazdu nie oznacza, że pociąg ma przez nie przejechać (np po kolei). Oznacza tylko, że ten konkretny autoprzejazd ma zrealizować przejazd ("przepchnąć" loka) od jednego z bloków wejściowych do jednego z bloków wyjściowych. Raz lub ma to próbować robić stale. Bloki wejściowe są przeglądane stale, bloki wyjściowe są losowane losowo.

Ale jak zrobisz tak:
- masz bloki A, B, C
- zrobisz jeden autoprzejazd z A->B
- zrobisz drugi autoprzejazd z B->C
- w bloku B zaznaszysz "min. czas postoju"
to
jeżeli pierwszy autoprzejazd "przepchnie" loka z A do B, to drugi autoprzejazd przepchnie loka z B do C dopiero, jak lok w B postoi określoną ilość czasu.
Czyli kolejny autoprzejazd złapie loka, dopiero jak postoi. To może być ten sam autoprzejazd, jeżeli np przepycha z A,B,C do A,B,C (np: z zawracaniem)

Najlepiej zrób prosty układ i załącz do niego planszę.

PS. Światła użytkownicy ogarniają za pomocą zdarzeń. Gdzieś tu na forum były takie wątki.

ODPOWIEDZ